Kelendők a magyar papírok

Hírösszefoglaló
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy befektetői érdeklődés mellett értékesített tegnap három hónapos diszkontkincstárjegyeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – adta hírül a távirati iroda. Az aukció során a szervezet csaknem ötszörös túljegyzés mellett jelentős hozamcsökkenéssel és a referenciahozam alatt adta el az előre meghirdetett összegben a rövid lejáratú papírokat. Az államadósság-kezelő a február vége óta megszokott 50 milliárd forintról a három héttel ezelőtti aukción csökkentette a kínálatot 40 milliárd forintra. A három hónapos diszkontkincstárjegyre az elsődleges forgalmazók tegnap csaknem 193 milliárd forintnyi ajánlatot tettek. A múlt héten meghirdetett, november 16-án lejáró kincstárjegyeket 85,696 milliárd forinttal jegyezték túl. A mostani aukción kialakult 5,70 százalékos átlaghozam 28 bázisponttal marad el az előző aukció 5,98 százalékos átlaghozamától.
Az előző, ugyancsak nagy befektetői érdeklődés mellett zajló aukció után a Napi Gazdaság azt közölte, hogy a magyar állampapírok agresszív felvásárlása mögött egy nagybefektető állhat, egyes sajtóorgánumok pedig Kínát emlegették. Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese egy nyilatkozatában ugyanakkor lényegében cáfolta ezeket a felvetéseket. Mint mondta, az adatokból kiderült, hogy inkább sok, viszonylag kis összegű ajánlat jelent meg a piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.