Kézikönyv segíti a pereskedőket

Jogi háttéranyaggal segíti a perre készülő devizahiteleseket a Magyar Szociális Fórum (MSZF) – jelentette be tegnap a szervezet. Szakértőik szerint bizonyos esetekben a per megnyerésének esélyével lehet megtámadni az előnytelen banki szerződéseket.

Hajdú Péter
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A devizahiteleseket képviselő ügyvédek számára állított öszsze részletes háttéranyagot a Magyar Szociális Fórum felkérésére a Damm Andrea vezette jogász- és közgazdászcsoport. Az ügyvédi kamarához eljuttatott anyagban a bankokkal perre készülők komoly érvanyagot találnak – hangsúlyozta Simó Endre elnök, aki szerint a ma induló árfolyamrögzítés nem jelent megoldást. Damm Andrea szerint a szerződések már a megkötésük pillanatában egyoldalú előnyöket biztosítottak a bankok számára, a döntéshozóknak tehát fel kellene ismerniük: a devizahitel-szerződéseket nem képes kezelni a magyar jogrendszer, ezért törvénymódosításra van szükség. Gyakorlatilag uzsoraszerződésekről van szó, hiszen néhány év alatt jelentősen emelkedhetett az eredeti tartozás. Makkos Albert szintén úgy látja, hogy sikerrel támadhatók a szerződések, és a bíróság kimondhatja semmisségüket, visszaállíthatja az eredeti állapotot. Ekkor lehetőség nyílik arra, hogy – bár valamelyest magasabb kamaton, de – a hatalmas árfolyamkockázat terhe nélkül szerződhetnek az ügyfelek a bankkal, ezúttal már forintalapon. A szakértő arra is rámutatott, a hazai kamatfeltételek már évekkel ezelőtt is aránytalanok voltak, hiszen akkor is dupla kamatot számítottak föl a bankok, mint a svájci jegybank alapkamata, jelenleg pedig 170-szeres a különbség. Barabás Gyula hitelszakértő szerint a nyugati bankok hazai leányvállalatainál is hiba van: ugyanazon anyabankhoz tartozó lengyelországi banknál ma is 2,3-3,1 százalékos kamattal lehet devizahitelt fölvenni, ami jelentősen alatta marad a hazai szintnek.

Egy bank már egyezkedne. Gáll Ferenc szekszárdi ügyvéd már tárgyal az egyik ügyfelének bankjával a szerződésmódosítás ügyében – adta hírül a Bama.hu. Sikertelenség esetén hajlandó akár perre is menni, hogy ügyfelei mentesüljenek az „uzsorakamat” fizetése alól. Érvelése szerint ugyanis nem devizában kaptak hitelt, hanem devizaalapon forintban, ezért kamattal növelten, forintban kellene visszafizetni. A bank válasza a jövő héten várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.