Kínai befektetőkre vár Románia

Pataky István
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában keres befektetőket a román kormány. Emil Boc, a jobbközép kabinet miniszterelnöke négy tárcavezető (többek között Kelemen Hunor kulturális miniszter), valamint számos üzletember társaságában egy hétig tartózkodik az ázsiai országban. A Mediafax bukaresti hírügynökség értesülései szerint Kína élénken érdeklődik a román energiaipar iránt. A kínaiak egyebek mellett a cernavodai atomerőmű négymilliárd euróra értékelt, 3-as és 4-es reaktorának megépítéséért létrehozott EnergoNuclear vállalat részvényesi körébe is be akarnak kerülni. Bukarest állítólag felajánlja kínai cégeknek, hogy köz-, illetve magánszféra együttműködésével finanszírozzák a Szeben és Pitesti közötti nyomvonalon haladó autópálya megépítését, amit a román kormány 3,2 milliárd euróra becsül. Az autópálya mellett egy új bukaresti metróvonal és a Duna fölötti Braila–Tulcea autóhíd megépítéséhez is Kínában keres vállalatokat a román kabinet.
A dél-romániai Afumati településen nemrég nyílt meg a Chinatown nevet viselő komplexum, amelyben negyvenhektáros területen 3275 kereskedelmi helyiség és 1380 logisztikai központ kap majd helyet, emellett lesznek kávézók, éttermek, kaszinók, bankok, óvodák, irodák és kínai stílusú lakópark. A beruházás 150 millió euróba került, és teljes mértékben kínai forrásból valósult meg, 19 kínai üzletember közreműködésével. A minivárosban termelői áron lehet beszerezni a kínai termékeket. A kínai negyed a befektetők reményei szerint több ezer turistát fog vonzani évente.
Románia és Kína kapcsolatai 1989 előtt rendkívül szorosak voltak, s a jó viszony a romániai rendszerváltás után is megmaradt. Bár az utóbbi években Traian Basescu államfő nyíltan Amerika-barát politikát folytat, ez egy pillanatig sem jelentette a Kínától való eltávolodást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.