Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görög katolikus püspök Magyar Nemzet szerkesztőségébe eljuttatott levele

MN
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne varrjon senki a nyakamba intézményt!
Az Arany Alkony Idősotthonok minden efféle híresztelés ellenére nem görög katolikus!
Mivel több, mint 2000 ember sorsáról van szó, nyilvánosan közzé kell tennem, hogy Görög Katolikus Egyházunk a Fővárosban és környékén egyetlen szociális intézményt sem működtet, nem vett át.
Annyi igaz, hogy az Arany Alkonynak nevezett otthonhálózat megkeresett engem azzal a javaslattal, hogy vegyük át az intézményeik fenntartását a Kálvin János Presbiteri Missziótól. Mint utóbb megtudtam, a mi egyházunk nem az egyetlen, akit megkerestek ezzel a szándékkal. Csupán a sorban az utolsó.
Egyházunk szívesen vállal társadalmi feladatot szociális területen is, ám sosem tévesztjük szem elől elsődleges hivatásunkat, az Evangéliumnak, az Isten Országának hirdetését. Ennek megfelelően intézményeinkben jellemzően a bizánci lelkiségtől áthatott katolikus hit uralkodik. E hit és lelkiség megteremtésében természetesen fölszentelt papjaink, általunk képzett hitoktatóink, elkötelezett híveink vesznek részt. Csak olyan helyen és körülmények között vagyunk képesek intézményt fönntartani és működtetni, ahol erre az emberi erőink rendelkezésre állnak. A főváros és környéke sajnos nem tartozik ezek közé.
Elutasításom ellenére az Arany Alkony intézményhálózat vezetői nem sokkal később mégis megkeresték az Esztergomi egyházközségünket, és rávették arra, hogy megállapodást kössenek a fenntartóváltásról. Így áll elő az a képtelen helyzet, hogy egy mindössze néhány száz főt számláló kicsiny egyházközség egyetlen papjával papíron átvett egy 10 intézményt magába foglaló, 1500 gondozottat és több mint 500 dolgozót foglalkoztató intézményhálózatot.
Mondom, csupán papíron, hiszen a megyésfőpásztor ellenjegyzése nélkül az egyes egyházközségek nem köthetnek érvényes szerződést semmilyen ügyben. Elutasításom és tiltásom ellenére az Idősek Otthona hálózat sietve közzétette, hogy immár görög katolikussá lettek. Érdekes módon megszaporodtak a rádióban közzétett hirdetéseik is, melyekben szolgáltatásukat úgy kínálják, mint amely a görög katolikus egyház része. Hála Istennek, egyházunk társadalmi megítélése és elfogadása igen jónak mondható, s ezzel visszaélve nem kevés jóhiszemű embert tévesztettek meg ezzel a híreszteléssel.
Amikor mindez tudomásomra jutott, kénytelen voltam hivatalától megfosztani az Esztergomi Görög Katolikus Egyházközség parókusát, a helyébe egy új jogi megbízottat állítottam, az érintett intézményeket pedig vezetőiken keresztül értesítettem a sajnálatos megtévesztésről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.