Kölcsönös vádak Nagy-Britanniában

Hírösszefoglaló
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kellemetlenebb helyzetbe kerülhet David Cameron, ha mielőbb nem oldják meg a brit rendőrség tervezett forrásmegvonásainak problémáját – értékelte az elmúlt évtizedek legbrutálisabb brit fosztogatási hullámának fényében a kormányfő tervezett megszorító intézkedését a Reuters. A brit hírügynökség eközben a rendőrség és a politikai vezetés nézeteltéréséről szólva idézi a rendőri vezetőket tömörítő szövetség elnökét, Hugh Ordét, aki szerint igaztalan volt Cameron kritikája, hiszen a rendőrség különleges körülmények közepette egy egyáltalán nem várt eseménnyel találta magát szemben. Ennél keményebb kritikát fogalmazott meg a The Guardian által idézett Tim Godwin. A londoni rendőrfőkapitány ugyanis azért utasítja vissza a kormányfő és belügyminisztere, Theresa May megjegyzéseit, mert „olyanok kritizálnak, akik nem is voltak jelen a zavargások kitörésekor”. Hozzátette, a semmiből induló események láttán a parancsnokok tudásuk legjavát adták. A brit lap egy név nélküli belső forrásra hivatkozva azt is megjegyezte, David Cameron zavargásokat értékelő közleményét meglehetős haraggal fogadták a rendőrőrsökön, míg a parancsnokok egyszerűen megdöbbentek a kormányfő szavain.
Boris Johnson londoni polgármester közben tegnap közölte, a helyiek azt szeretnék látni, hogy a bíróság komoly büntetéseket szab ki a zavargások miatt őrizetbe vett emberekre. Az MTI által is idézett londoni városvezető a rendőrség munkáját ért bírálatok kapcsán elmondta: „Utólag könnyű okosnak lenni. A zavargásokért felelősök nem ússzák meg amit tettek, és ez a rendőrség erőfeszítéseinek köszönhető.” Hozzátette: a rendőrség „fantasztikus” munkát végzett. Tim Godwin pedig úgy nyilatkozott, immár 600 ember ellen emeltek vádat a fővárosban a rendbontások miatt.
Belehalt ugyanakkor sérüléseibe egy idős férfi Londonban, akire még hétfőn éjjel támadtak rá a randalírozók, miközben egy tüzet próbált eloltani a zavargások közepette. A nyugat-londoni Ealingben történt támadás miatt a 68 éves férfi súlyos fejsérülése miatt kómába esett, s a kórházban belehalt sérüléseibe. Úgy tudni, Richard Mannington Bowes megpróbált közbeavatkozni, amikor néhány tinédzser kukákat gyújtott fel. Információk szerint rendőrök árasztják el London utcáit, nehogy a hét végi italozások miatt újrainduljon az erőszak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.