Korrupció ellen koplal az indiai aktivista

Karczag Eszter
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma megkezdi éhségsztrájkját Anna Hazare aktivista Új-delhi egyik népszerű közterén, a Ramlila Maidanon, az Indiában idén március óta folyó korrupció-ellenes megmozdulások harmadik hulláma keretében. A 74 éves férfit – egy engedély nélküli demonstráció miatt – kedden este vették őrizetbe, a Tihár börtön előtt százak tiltakoztak szabadon bocsátásáért, s Hazere néhány órával később valóban távozhatott volna. A demonstrációk vezéralakja azonban erre nem volt hajlandó, míg nem kapott engedélyt egy megkötések nélküli sztrájkra, így tiltakozásul további két napot töltött a börtönben. Tegnap hajnalra végül kompromisszumra jutott a koalícióban kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt és az idős jogvédő; a rendőrség feloldotta a közterek használatára kivetett ideiglenes korlátozásokat, ám mindössze kéthetes időtartamra.
A jogvédő aktivista számára nem jelent újdonságot az éhségsztrájk. Mahatma Gandhi eszméit követve Hazare is az erőszakmentes ellenállást támogatja, de a „halálig tartó éhezést” már feladta; ilyet utoljára április 5-én kezdett, de 2003 óta „koplal” rendszeresen az állami korrupció és bürokrácia által kihasznált és ellehetetlenített indiai élet miatt.
Az indiai tiltakozásokat kormányoldalról eddig nem támadták, és kezdetben sikereket is elértek. Áprilisban sor került egy törvénytervezet benyújtására, amely többek között az állami korrupciót ellenőrző független bizottság felállításáról szólt, májusban pedig Manmohan Szingh kormányfő bejelentette a korrupció elleni ENSZ- egyezmény ratifikációját. A kezdeti engedékenységhez képest azonban Szingh most keményebb válaszra szánta rá magát, és a törvénytervezet élét is elvenné; emiatt éledtek fel ismét a tiltakozások, immáron országszerte. A kormányfő pedig éppen Hazare eszméinek terjedésétől retteg, ez ellen azonban keveset tehet; egy felmérés szerint Indiában minden eddiginél magasabb a kormány elleni demonstrációkat támogatók száma, és már az indiai fiatalok is az internetes közösségi oldalakon szervezik a mozgalmat. Az évek óta háborítatlanul kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt hírnevét igencsak megtépázták az idei év botrányai, az ellenzéki kommunista párt és a néppárt pedig Hazare mellé állt; készek a régóta várt politikai űr betöltésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.