Különleges maraton a csernobili zóna körül

Hírösszefoglaló
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétezer kilométert tett meg egy lábon Ukrajnán, Fehéroroszországon és Oroszországon át a csernobili övezet körül egy fogyatékkal élő donyecki férfi, aki a különleges maratont a csernobili atomerőmű-katasztrófa áldozatai emlékének ajánlotta – adta hírül a távirati iroda.
A hatvanéves férfi négy hónapon át gyalogolt, naponta húsz kilométert tett meg. Egész úton egy nagy kosarat húzott maga után, amelyben a rossz idő ellen védelmet keresett. – Sokat esett az eső, éjjel nem hagytak aludni a szúnyogok. Fizikailag elég nehéz volt. Nagyon örülök viszont annak, hogy az emberek nagyon kedvesek voltak hozzám – mondta Olekszandr Mazurenko a Deutsche Welle rádió ukrajnai adásának.
A férfi a vasúton dolgozott, ott veszítette el az egyik lábát. Már kétszer – 2000-ben és 2005-ben – tett meg hasonló maratont Ukrajna tiszteletére. A gyalogtúrát Mazurenko a csernobili baleset 25. évfordulóján, április 26-án kezdte, és Ukrajna függetlenségének 20. évfordulóján, augusztus 24-én tervezte befejezni. A menetrend azonban kissé megváltozott, és a férfi már tegnap megérkezett Kijevbe. Donyeckben felesége, gyerekei és unokái várják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.