Lassulóban a bérek növekedése

Hírösszefoglaló
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén júniusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, szemben a májusi éves szintű 6,7 százalékos növekedéssel. A családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkereset ez év júniusában 5,9 százalékkal nőtt a tavalyi esztendő hatodik hónapjával összehasonlítva, míg a májusi növekedés 7,5 százalékos volt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó keresete 211 400 forint volt; a vállalkozásoknál dolgozóké
216 500, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké bruttó 201 300 forint. A versenyszférában 18 ezerrel többen, a költségvetési szektorban 33 ezerrel kevesebben dolgoztak júniusban, mint egy évvel korábban.
Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője MTI-hez eljuttatott összegzésében kifejti: a várakozásokhoz közeli mértékben nőttek a bruttó bérek júniusban, kissé lassulva az előző hónapban mért növekedéssel összehasonlítva.
Fazekas Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. makroelemzője a távirati irodának a friss adatok kapcsán elmondta: a statisztikából jól látszik, hogy növekedésnek indult a közfoglalkoztatottak létszáma, ám a nemzetgazdaság egészében alkalmazásban állók létszáma júniusban minimálisan, 10 500 fővel csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.