Lasztovicza: Kötéltánc Veszprém megyében

Rendkívüli ülésen tárgyalt a Veszprém megyei önkormányzat a megye gazdasági helyzetéről. Lasztovicza Jenő, a közgyűlés kormánypárti elnöke úgy fogalmazott, „kiélezett kötéltáncot” járnak számos más önkormányzattal együtt. A politikus az okokat abban látja, hogy 2006-hoz képest az idén négymilliárd forinttal kevesebb bevétellel gazdálkodhat az önkormányzat, miközben több oktatási intézményt kell üzemeltetniük. Csökkent a tanulók száma, így a megye kevesebb normatív támogatást kapott, ami kétmilliárd forintos többletköltséget jelent.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lasztovicza Jenő szerint a megyei intézmények működése év végéig biztonsággal megoldható, a kieső bevételeket ingatlanértékesítésből próbálják pótolni. A Veszprém megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: kiélezett kötéltáncot járnak számos önkormányzattal együtt, az intézményi és szállítói kifizetések elhúzásával tovább tartják a bankban a pénzt. Az illetékbevételekről Lasztovicza azt mondta, hogy a 2011-es költségvetés tervezésekor havi 130 millió forint bevétellel számoltak, amiből az első fél évben havi 90-95 millió forint befizetés érkezett. Szerinte a hiányt más helyről elvont forrásokkal kell pótolni. Mint mondta, az önkormányzat által 2007-ben kibocsátott svájcifrank-alapú kötvény tőketörlesztését jövő évtől kell megkezdeni, így ez idén még nem jelent pluszköltséget. A kötvényállomány tavaly év végén 7,4 milliárd forintot tett ki.
Az önkormányzat közgyűlése a rossz pénzügyi helyzet miatt viszszavonta négy, közel 730 millió forint összértékű épületenergetikai fejlesztésre benyújtott pályázatát, mivel az önerő közel 110 millió forint lett volna a dákai, a peremartoni, a külsővati és a lesencetomaji szociális intézményben tervezett beruházások esetében.
Pusztai István, a veszprém megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetője a pénzügyi helyzetről szóló előterjesztés vitájában azt mondta, hogy a kidolgozott koncepció bizonytalan és felületes elemzésen alapul. – Az önkormányzat a néhány hónapos túlélésre játszik – mondta az MSZP-s frakcióvezető.
A közgyűlés által elfogadott beszámoló szerint a megyei önkormányzat 2011-es működési hiánya a tervezett 893 millió forintról 1,4 milliárd forintra nőtt, amelyet folyószámlahitelből fedeznek. A júniusban esedékes bérek kifizetésére a megye a Belügyminisztériumtól és a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kért segítséget, és 133 millió forint visszatérítendő támogatást kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.