Leállt a gazdasági növekedés

Nem nőtt a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben az első három hónaphoz képest, és a tavalyi esztendő azonos időszakához képest is csupán másfél százalékos volt a növekedés – derül ki a statisztikai hivatal legfrissebb adatsorából.

Munkatársainktól
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visszaesés mögött a német gazdaság lefékeződése áll. Legnagyobb exportpiacunk bruttó nemzeti terméke (GDP) 0,1 százalékos növekedést mutat. A vártnál jóval roszszabb adatok miatt felmerül a kérdés: mi lesz a kormány gazdasági terveivel, amelyeket háromszázalékos növekedésre alapoztak? Kármán András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára elmondta, felül fogják vizsgálni a növekedési pályát, és a jövő évi költségvetést már az új számokra építik. Az idei büdzsé a tárca közleménye szerint ugyanakkor tartható, köszönhetően a korábbi zárolásoknak. A tervezett növekedéstől való minden százalékpontnyi elmaradás a GDP 0,4 százalékának megfelelő bevételkiesést okoz a büdzsében.
A rossz német növekedési adat miatt lejtmenetre váltottak az európai tőzsdék. A nagy börzék délutánra javítani tudtak valamit a teljesítményükön, a budapesti azonban nem. A forintot ezzel szemben nem rázták meg a rossz hírek, és jól tartotta magát mind az euró, mind a frank ellenében. Kelendők voltak az állampapírok is, a tegnapi aukción jelentősen túljegyezték a három hónapos diszkontkincstárjegyeket.

Továbbiak a 12. és a 13.,

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.