Leépítés állami milliárdokból

Bár állami milliárdokat kapott munkahelyteremtésre, ennek ellenére csaknem ezer embert bocsátott el az utóbbi években a spanyol kézben lévő Alcoa-Köfém Kft. Az elszámoltatási kormánybiztos ezért arra kéri a nemzetgazdasági minisztert, érje el a székesfehérvári cégnél, hogy a kapott közpénzért cserébe tartsa be vállalt kötelezettségeit.

2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy két és fél milliárd forintnyi állami támogatásról írt alá szerződést 2005-ben a Gyurcsány-kormány gazdasági és közlekedési minisztere, Kóka János (SZDSZ), valamint a spanyol tulajdonú Alcoa-Köfém Kft. akkori vezetője, Forgó Béla. Ebben a székesfehérvári székhelyű alumíniumipari cég egyebek mellett 184 fős létszámbővítést és többletárbevételt vállalt 2008 és 2012 között. A támogatási szerződés szerint nem teljesítés esetén az Alcoának vissza kell fizetnie a kapott milliárdok arányos részét. Azonban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos lapunk birtokába került vizsgálati jelentése rámutatott: a szerződést az évek során többször módosították, mindanynyiszor a támogatottnak kedvező módon. Például 2009 februárjában azzal könnyítettek az Alcoa „terhein”, hogy a korábban megszabott exportárbevétel-szintet sem kellett már elérnie.

*

Így a spanyol cég – a Gyurcsány-kormány jóvoltából – mintegy 158 milliós kötelezettségtől szabadult meg. További könnyítést adtak a társaságnak azzal, hogy akár csoportos létszámleépítést is végrehajthattak, mivel a 2677 fős munkavállalói létszámot csupán a 2013 májusában esedékes záróbeszámoló benyújtásakor, évi átlagra bontva kell produkálnia. (Eredetileg évente ellenőrizték volna a feltételek teljesítését.) Ráadásul kivették a szerződésből, hogy a többletlétszám és az árbevétel nem teljesítése esetén a támogatást – a jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelt összegben – vissza kelljen fizetnie az Alcoának.
Budai Gyula vizsgálata megállapította, hogy ezek a módosítások egyértelműen azt célozták, hogy az Alcoa az eredeti „szerződési céltól eltérően, azzal kifejezetten szembemenve használja fel a rendelkezésre bocsátott állami forrásokat”. A kormánybiztos rámutatott: a cég a támogatási szerződés aláírása óta „szűkítette magyarországi tevékenységét”, és nemhogy nem alkalmaz több munkavállalót, de csoportos létszámleépítést hajtott végre, ami kétségessé teszi, hogyan tud majd 2013-ban évi átlag 2677 alkalmazottat fölmutatni. Érdekesség, hogy az Alcoa 2009-ben azt kezdeményezte, hogy a létszámra vonatkozó kötelezettség is kerüljön ki a szerződésből, de ebbe már a balliberális kormány sem ment bele. Ennek ellenére 2008–2009-ben az Alcoa 741 munkavállalót bocsátott el, s a céginformációs adatbázis szerint jelenleg 1692 munkavállalója van, ami a vállaltnál 985 fővel kevesebb.
Budai Gyula jelentésében arra kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, kezdjen tárgyalásokat a cég vezetésével, és szorítsa rá őket arra, hogy az állami milliárdokért cserébe teljesítsék vállalt kötelezettségeiket.
Az Alcoa-Köfém Kft. szóvivőjét lapzártánkig nem értük utol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.