Lelombozó adat

Szabó Anna
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számítottunk rá, a világgazdaságból érkező hírek is szinte megelőlegezték, mégis reméltük, hogy nem szembesülünk olyan lelombozó adattal, mint a tegnapi. A magyar gazdaság kilábalása a vártnál jóval lassabb, és mindössze másfél százalékos előrelépést jelez, az utóbbi hónapokban pedig csak alig araszoltunk előre valamicskét a statisztikai hivatal összesítése szerint. Sovány vigasz, hogy ezekkel a mutatókkal még így is az unió átlagához tartozunk, mert hiába küszködnek a többiek is, nekünk jóval több a bepótolnivalónk.
Az okok jól ismertek: a német gazdaság 0,1 százalékos „növekedése” már nem húz sem minket, sem másokat, az export hajtotta ipari termelésünk a külpiacok szűkülése miatt lefékeződött. Eközben a belső erőforrásokat megtizedelte a soha nem látott erősségű svájci frank, így a lakosság pénze nem a gazdaságot olajozza, hanem az egyre magasabb törlesztőrészletekkel kikerül az országból. Az adócsökkentés révén a lakosságnál hagyott 500 milliárd forint elolvadhat, mert a banki kötelezettségek szinte ugyanennyi pluszterhet rónak a családi kasszákra.
A mezőgazdaság ugyan jól teljesített, de az uniós csatlakozás óta már olyannyira súlytalan a részesedése a gazdaság egészéhez viszonyítva, hogy nem képes ellensúlyozni más, gyengébb szektorokat. A külső körülmények javulására egyelőre nem számíthatunk: az euróövezet és az Egyesült Államok gazdasága egy helyben toporog, Japán recesszióban vergődik, a számunkra piacot jelentő fejlett gazdaságok sorra vezetik be a takarékossági csomagokat, hogy az adósságválságot átvészeljék.
A hazai gazdaság élénkítését célzó intézkedéseknek minden eddiginél nagyobb a tétje. Szűk a mozgásterünk, és egyre kevesebb idő áll rendelkezésre az eredmények felmutatására. Kapkodásnak, időhúzó pótcselekvéseknek, az egyes minisztériumok és államtitkárságok közötti hiúsági vetélkedésnek nincs most helye.
A kormány tavasszal két felzárkózási programot küldött Brüsszelbe: egy optimista és egy pesszimista forgatókönyvet, számolva a világgazdaság újabb visszaesésével. A globális veszélyzóna közeledtével valószínűleg be kell érnünk a szerényebb tervekkel, sőt, még ezért az eredményért is jóval többet kell tenni az eddigieknél. Ahogy erre évértékelőjében már utalt a miniszterelnök: a mai kormányzati működés jövőre már nem lesz elegendő.
Ráadásul most úgy kell helytállni, hogy az előző ciklusokból származó, számos váratlan kiadás is idén terheli meg a közös kasszát. Több száz milliárd forinttal kevesebb bevétel várható a magánnyugdíjkasszáktól, amelyek még a biztonságot nyújtó államkötvények hozamának kifizetését sem képesek garantálni az év második felében. A korábbi áfa-visszatartási trükk ügyében is nemrég hozott ítéletet az Európai Bíróság, ennek a levét szintén most kell meginnunk. Az állam és magáncégek közötti, a köz számára elképesztően hátrányos szocialista–szabad demokrata PPP-szerződések felmondásának költségei is rövid távon jelentkeznek, hiába takarítunk meg később 400 milliárd forintot az állami érdekek utólagos érvényesítésével.
A korlátlan és felelőtlen devizahitelezés számláját szintén benyújtották a piacok: milliárdokat emészthet fel a nemzeti eszközkezelő és a bajbajutottak megsegítésére kidolgozott állami mentőcsomag. Mindezt úgy kell kigazdálkodnunk, hogy ne sérüljön a korábban vállalt költségvetési hiánycél, az államadósságunkat törlesszük, a nemzetközi tőzsdei viharok idején is értékesíthessük állampapírjainkat – és ezzel párhuzamosan az évtizedek óta halogatott gazdasági-közigazgatási átalakításokat is következetesen végigvigyük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.