Magyar–magyar nagytalálkozó a Székelyföldön

Véget ért tegnap a 22. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Diáktábor, amely idén több rekordot is megdöntött. Soha nem volt még ilyen gazdag a program, valamint ennyi előadó, vendég és szolgáltató sem fordult még meg a Tusványoson. A szervezők szerint a péntek esti koncerteken a résztvevők száma megközelítette a kilencezret.

2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amire a 22. bálványosi szabadegyetem szerdán délelőtt hivatalosan is megnyitotta kapuit, a táborban már szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni. A fiatalok számára fenntartott helyek zsúfolásig megteltek, a terület a rengeteg felvert sátor miatt leginkább egy sakktáblához hasonlított. Idén a szolgáltatók is lényegesen nagyobb számban érkeztek, mint korábban, az árusok ezúttal már a régi parkoló egy részét is elfoglalták. Hamar nyilvánvalóvá vált, még az sem tudta elrettenteni az érdeklődőket, hogy egyes hírek szerint a közelmúltban 17 medvét telepítettek át Brassóból Tusnádfürdő környékére. Albert Tibor helyi polgármester megnyitóbeszédében nem hiába ismételte meg a székely alapvetést, amely szerint „a sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék”.
A szerda délelőtti megnyitórendezvény után indult be igazán az élet a táborban. Nappal a különböző előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, könyvbemutatókat és más programokat látogatták a diáktábor lakói, este pedig a koncerteken, táncházakban és diszkósátrakban mulatoztak a fiatalok. Még a szerda esti hirtelen jött vihar sem tudta kedvüket szegni, noha a szél fákat döntött ki, ami miatt a település területén két autó súlyosan meg is sérült. A hirtelen jött „égi áldásra” a fiatalok különbözőképpen reagáltak. Akadt, aki tető alá menekült a felhőszakadás elől, egyes székely legények félmeztelenre vetkőzve állták az esőt, míg néhány élelmesebb táborozó hatalmas fekete kukanejlonokba burkolózott, amely egyszerre melegítette és védte őket a hűvös csapadéktól.
A tábor legnépszerűbb és legnagyobb tömeget vonzó előadása ezúttal is szombaton délelőtt volt, amelyen Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának moderálása mellett Orbán Viktor kormányfő és Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke osztotta meg gondolatait a magyar nemzet jelenével és jövőjével kapcsolatban. A legkitartóbbak a helyszínen hallgatták végig a körülbelül kétórás programot, míg mások az előző esti programokban megfáradva, a sátrakból vagy az árnyékba húzódva követték figyelemmel a politikusok beszédeit. Nehezen ébredő ember pedig akadt bőven, hiszen pénteken az Edda és Beatrice adott fergeteges koncertet a Tusványoson. Akkora volt az érdeklődés, hogy a színpad előtti tér – majdnem a teljes focipálya – megtelt.
A bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor sokak számára már igazodási pont az év során, többször is elhangzott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Németh Zsolt is csak egy alkalommal hiányzott innen, még a 90-es évek elején, akadt azonban olyan is – mások mellett Pozsgay Imre egykori miniszter, egyetemi tanár –, aki először tette tiszteletét a Tusványoson. – Kezdő vagyok itt, fogalmazhatnék azonban úgy is, hogy nem hiányoztam még egyetlen Tusványosról sem, mert most hívtak meg először. Felkértek, hogy szerdán tartsak előadást a magyar állam és a világ magyarsága címmel. Jól sikerült, hála istennek sokan megtiszteltek jelenlétükkel – jegyezte meg lapunknak a politikus, akinek elmondása szerint kifejezetten jólesett, hogy több olyan előadáson is méltatták, ahová hallgatóként ült be. Mint fogalmazott, a felejtés ezek szerint mégsem olyan gyors, mint amitől korábban félt. A táborral kapcsolatban kiemelte, hogy kellemes meglepetés számára az az óriási érdeklődés, amit Tusnádfürdőn tapasztalt. – Minden nemzedék képviselteti itt magát, és szerencsére rengeteg a fiatal, akik bővíthetik ismereteiket. Ez biztató a jövőre nézve, és remélem, hogy így is marad – hangsúlyozta Pozsgay Imre, hozzátéve, hogy a jövőben is szívesen ellátogat a Tusványosra, ha felkérik előadásra.
A tábor végén a tapasztalatokról és a jövőbeni tervekről Sándor Krisztinát, az egyik főszervezőt kérdeztük. – A részvétel minden előzetes várakozásunkat felülmúlta, a péntek esti koncerteken becsléseink szerint legalább 8-9 ezren lehetettek. Az első naptól kezdve lehetett érezni, hogy a korábbiaknál is jóval nagyobb az érdeklődés, volt olyan, aki már vasárnap eljött és letáborozott. Nagyon belaktuk a tábort, rengeteg programsátor volt, és más olyan kiegészítő tevékenységek, amelyek teljesen befedték a kempinget és a focipályát is. Örömteli volt az is, hogy bár nagyon gazdag volt a program és sok volt az előadás, mégis mindegyiken volt hallgatóság. Érdeklődés hiányában egyetlen előadás sem maradt el – jegyezte meg Sándor Krisztina, hozzátéve, érzései szerint időben feszegetik a tábor határait, és nem kizárt, a rendezvénysorozat visszanő egyhetesre, ha akarják, ha nem. Jelezte továbbá, hogy az idei tábort később értékelik majd, de már most sok jobbító szándékú ötletet kaptak a jövő évi szervezéshez. – Különösebb tartalmi javaslat azonban nem érkezett hozzánk. Az azonban biztos, hogy év végére tudni fogjuk a jövő nyári tábor pontos időpontját, és utána hozzálátunk a szervezéshez – fűzte hozzá Sándor Krisztina.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.