Magyar segítség Afrikának

Hazatért Afrikából Belényi Dániel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, aki Etiópiában megkezdte a szervezet humanitárius segélyprogramjának előkészítését a szárazságtól sújtott fekete kontinensen. Hazai országos adománygyűjtésük végeztével a víz kinyerését és a csapadék megtartását szolgáló berendezésekkel látnának el egy menekülttábort.

Vigh Dániel
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belényi Dániel a múlt héten tért vissza Etiópiából, ahol két hetet töltött a menekülttáborokat járva, miközben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezeteivel együttműködve felmérte, mire van leginkább szükségük a helyieknek.
– Az idei év súlyos csapást tartogatott az Afrika szarván lévő országoknak: egymás után a második esős évszak maradt ki a térségben. A szárazságot követő éhínség – amely Szomália, Etiópia, Eritrea és Kenya hatalmas területeit érinti – több mint 12 millió ember életét sodorta veszélybe – közölte lapunkkal Belényi Dániel. A segélyszervezet programvezetőjének beszámolója szerint a helyzet Szomáliában a legsúlyosabb, ahol az ország központi részét uraló al-Shabab szervezet megtiltotta a nemzetközi szervezetek munkáját, és tagadja az éhínséget. A szárazság, az éhezés és az erőszak miatt százezres tömegek indultak meg Kenya és Etiópia határai felé, jelentős feladat elé állítva a helyi kormányokat, az ENSZ-t és a nemzetközi szervezeteket. A segélyszervezet munkatársának elmondása szerint Etiópia legnagyobb menekülttáborában, a kisebb táborokból álló Dolo Odóban több mint százezer ember zsúfolódott össze, s a számuk folyamatosan emelkedik. Egy ilyen táborban 25 és 40 ezer közöttire tehető a menekültek száma. A programvezető szerint az ENSZ kevés sátorral készült, sokan ágakból, bozótból eszkábált kunyhókban kénytelenek élni, a vízellátás viszont szerencsére megoldott, több kutat is fúrtak a táborok területén. Az átmeneti szálláson akár két-három hónapot is eltölthetnek a jelentkezők, míg végre a végleges táborba szállítják őket. A szárazság Etiópia déli részét is sújtja, az ott élők viszont nem hagyták el a lakóhelyüket, legfeljebb azok keltek útra, akik az állataiknak keresnek olyan földet, ahol maradt még némi növényzet és víz. Körülbelül négy és fél millió etióp kénytelen a falvakban maradni, őket elosztóközpontokból látják el a segélyszervezetek az alapvető élelmiszerekkel, gyógyszerekkel és vízzel.
– A segélyezést a nemzetközi együttműködésben szeretnénk megvalósítani – folytatta Belényi Dániel. – Magyarországon adománygyűjtést indítottunk, hogy az Afrika szarván lévő országokban élő, kilátástalan helyzetbe került embereken segíthessünk. Terveink szerint – egyebek mellett – a huszonötezer embert ellátó, etiópiai Kobe menekülttáborban a víz kinyerését és a csapadék megtartását szolgáló berendezéseket telepítünk az adományokból.
A szervezet szeptember közepéig várja a pénzbeli felajánlásokat a 11705008-20464565-ös számlaszámon, valamint a www.segelyszervezet.hu online adományozási oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.