Márai Montrealban

Tegnap kezdődött és tíz napig tart Észak-Amerika egyetlen „A” kategóriás filmfesztiválja, a 35. Montreali Nemzetközi Filmfesztivál. Sipos József újabb Márai Sándor-adaptációja és A halálba táncoltatott lány is szerepel a kanadai fesztivál programjában.

Kárpáti György
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hárommilliós városban nehéz úgy fesztivált rendezni, hogy a bennfentes szakmán kívül sokak figyelmét felhívja magára. A montreali filmfesztivál ráadásul közelharcot vív a többi „A” kategóriás mustrával a világpremierekért és a sajtó kegyeiért. Montreal harmincöt éve igyekszik Locarno és Velence között a világ filmgyártását promotálni, és fogadni a több mint 380 000, a fesztiválon részt vevő alkotót és nézőt. Idén öt belvárosi helyszín ad otthont a mustrának, amelyen hetven ország 383 filmje vesz részt, s a 230 játékfilm közül 107 világpremierje vagy nemzetközi premierje is a kanadai metropolisban lesz. A helyieket egyébként nem is különösebben kell győzködni, hogy mozizzanak: a statisztikák szerint a jegyvásárlók több mint nyolcvan százaléka montreali lakos. A Québec tartományban található francia ajkú város filmes seregszemléje igyekszik megfelelni a helyi elvárásoknak: az életműdíjat idén a francia filmgyártás nagyaszszonya, Catherine Deneuve kapja, a díszvendégek listáján Bertrand Tavernier, Vincent Perez és Claude Lelouch is megtalálható. Utóbbi rendező mesterkurzust is tart a közönségnek pályafutása olyan ragyogó alkotásairól, mint az Oscar-díjas Egy férfi és egy nő, A csibész és a Nyomorultak.
A játékfilmes versenyprogramban is szerepel francia érdekeltségű film, a 2004-es montreali győző, Eran Riklis izraeli–francia koprodukcióban készült alkotása, a Playoff német, lengyel, olasz, iráni filmekkel versenyez a fődíjért.
Montrealban hagyományosan erős az elsőfilmes-szekció is, ahol magyar részvevő is szerepel: Hules Endre A halálba táncoltatott lány című alkotása gazdagítja a huszonhat filmből álló versenyszekciót. Nem Hules az egyetlen magyar meghívott a seregszemlén. Versenyen kívül lesz látható Sipos József Kaland című filmje, amelynek a montreali bemutató lesz a világpremierje. A korábban az Eszter hagyatékával már Márai Sándort adaptáló rendező ezúttal az író azonos című, nagy sikerű színművéből készített mozifilmet, amelynek főszerepeit többek között Marozsán Erika, Csányi Sándor és Törőcsik Mari alakítja. Mindkét magyar alkotás rendezője személyesen mutatja be filmjét a mustrán. A Kaland először kedden lesz látható, A halálba táncoltatott lány bemutatóját pedig jövő csütörtökön tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.