Mától új fejezet nyílik a devizahiteleseknek

A bajba jutott devizahitelesek mától kérhetik a bankjuktól az árfolyam rögzítését, ami a svájci frankos hitel esetében azt jelenti, hogy 180 forinton számolnák ki a törlesztőrészletet. Azon családok számára, amelyeken az átmeneti könnyítést jelentő árfolyamgát sem tud segíteni – derült ki a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón –, a kabinet még ebben a hónapban elkezdi építeni a lakóházakat Ócsán.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától igényelhetik a devizahitelesek a törlesztőrészletek árfolyamának rögzítését: a svájci frank esetében 180, az euró esetében 250 és a jenhitelek esetében 200 forinton. Ez azt jelenti, hogy például a svájci frankban felvett hitel törlesztőrészletét a jelenleg 260 forint körüli árfolyam helyett 180 forinton számolná ki a bank az adósnak. A különbözetet azonban a hároméves türelmi idő lejártával – mintha új hitelt vett volna fel az ügyfél – el kell kezdeni törleszteni a meglévő kölcsön fizetésével párhuzamosan. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen körülmények között kell majd a gyűjtőszámlán felhalmozott áthidaló hitelt törleszteni. A sajtónak nyilatkozó bankok szerint bizonyos ügyfelek esetében vállalhatatlanul hosszú lenne a rögzítésből felhalmozott hitel futamideje, amennyiben teljesülnek a kormány szándékai, és a türelmi idő lejártával a kedvezménnyel élők fizetnivalója 15 százaléknál jobban nem emelkedhet. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette, hogy a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke biztosan nem változik. Bővebb tájékoztatást az árfolyamrögzítés részleteiről mára ígért.
A tegnapi tájékoztatón kiderült, hogy már ebben a hónapban elkezdődik az első nyolcvan családi ház építése Ócsán a bajba jutott hiteleseknek. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára szavaiból kiderült, hogy várhatóan márciusban már át is adják a 40– 80 négyzetméter alapterületű ingatlanokat. A helyettes államtitkár szerint azért épp Ócsát választották, mert a fizetésképtelen hitelesek elsősorban az agglomerációból kerülnek ki, így mindenképp erre a környékre kellett tervezni a fejlesztést. – A városnak kifejezetten jó az elhelyezkedése, nem meglepő, hogy a kormány ezt a területet jelölte ki a szociális lakásépítés helyszíneként – hangsúlyozta a tájékoztatón Bukodi Károly, Ócsa polgármestere. A beruházás tömegközlekedési és infrastruktúra-fejlesztési munkákat is magában foglal, továbbá a beköltözőknek óvoda és bölcsőde is épül, közmunkások segítségét igénybe véve. Az ócsai projekt a kormány programjának az előfutára lenne, a jelenlegi elképzelések szerint összesen 500 lakás épülne a fizetni nem tudó családoknak. Az Ócsa területén megvalósuló beruházást tegnap a kormány rendeletben kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ami felgyorsítja az engedélyeztetések eljárását. A rendeletből az is kiderült, hogy a Belügyminisztérium által felügyelt beruházás lebonyolítója a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.
A kormány szintén rendeletben kötelezte a gazdasági és a fejlesztési minisztert, haladéktalanul dolgozza ki, hogy a Nemzeti Eszközkezelő milyen áron vegye meg a kényszerértékesítésre kiválasztott lakásokat. – A kormánnyal kötött megállapodás szerint az eszközkezelőnek felajánlott ingatlanokat az eredeti szerződéskori árnál jelentősen nyomottabb áron venné meg az eszközkezelő. Budapesten és a megyei jogú városokban a szerződéskori érték 55 százalékáért, az egyéb településeken pedig 35 százalékért – mondta az MTI-nek Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. A két szakminiszternek továbbá augusztus végéig a bírósági végrehajtási kérdéseket is tisztáznia kell az igazságügyi miniszterrel, és december végéig a belügyminiszter bevonásával javaslatokat kell tennie az adósmentő program elemeinek összehangolására. Kovács Zoltán tegnap arra tett ígéretet, hogy az eszközkezelő augusztus végére feláll. Az államtitkár arra is kitért, hogy a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítése érdekében se szükség, se lehetőség nincs a már ismert intézkedéseken kívül további lépésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.