Még nem döntött az AB

Sajtóhírek szerint elkészült a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó alkotmánybírósági döntés határozattervezete. Ugyanakkor gyakorlati szempontból valószínűleg már az sem változtatna a jelenlegi helyzeten, ha a nyugdíjtörvény egyes pontjait megsemmisítené a testület – bár erről egyelőre nincs is szó.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nem változtat a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos szabályokon – jelentette ki pénteken Szijjártó Péter a Hír TV-ben. A miniszterelnök szóvivője ezzel a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó alkotmánybírósági döntés állítólagos tervezetéről szóló sajtóhírre reagált. Az Origo internetes portál szerint ugyanis a határozattervezet kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik a magánkasszák tagjai maradtak. Szijjártó Péter hangsúlyozta, nem tud olyan fejleményről, ami miatt felül kellene vizsgálni az eddigi szabályokat.
– Nyitva hagytuk annak a lehetőségét, hogy akik nem kívántak szolidaritást vállalni a közösséggel, azok kiiratkozzanak ebből a körből. Márpedig ha valaki nem vállal szolidaritást a közösséggel, akkor nehezen várhatja azt, hogy a közösség szolidaritást vállaljon vele – mondta a miniszterelnök szóvivője. Orbán Viktor egyébként már február 2-án leszögezte, „a hazai nyugdíjrendszer végleges formát öltött, és ezt már egy alkotmánybírósági ítélet sem változtathatja meg”.
Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (AB) elnöke sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta a határozattervezetről szóló hírt. Azt viszont elárulta, hogy már többször tárgyalták a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó indítványokat. Azt nem tudta megmondani, hogy a döntés mikorra készül el. A tervezet tartalmáról szóló kérdéseket az elnök azzal hárította el, hogy folyamatban lévő ügyről nem adnak felvilágosítást.
Az Origo.hu szerint az AB határozatterve a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá, így oldva fel azt a törvényalkotói szándékot, hogy a módosítást követően hiába fizeti be a munkáltató a közterhet az alkalmazottja után, az nem lesz jogosult állami nyugdíjra. A végleges AB-döntés tartalmáról és annak időpontjáról ellentmondó információkat közöl az internetes lap: egyik forrásuk szerint augusztusban, egy másik szerint csak szeptemberben – az új tagok csatlakozása után – várható döntés. Azt viszont elismeri a cikk, hogy „ha az AB ki is mondaná, hogy semmis a szóban forgó törvény két pontja, az sem garantálná, hogy gyakorlati szempontból jelentősen változik a jelenlegi helyzet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.