Mentelmi joga óvta a bírságtól Zagyvát

Megsérült a rendőri intézkedéstől a pénteken a Sziget Fesztivál bejáratánál megbilincselt és előállított Zagyva György Gyula és egy társa – ezt a jobbikos politikus közölte lapunkkal. A rendőrség szóvivője viszont azt mondta: senki sem tett panaszt a jogszerű intézkedés ellen. Zagyva a mentelmi joga miatt egyelőre megúszta a rendbírságot.

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési képviselőket megillető mentelmi jog miatt nem folytatható le a szabálysértési eljárás Zagyva György Gyula jobbikos politikus ellen, akit pénteken állított elő a rendőrség négy társával együtt a Sziget Fesztivál főbejárata elől rendzavarás jogcímén – közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. A négy másik előállított pénzbírságot kapott. Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke azt állította: nem követtek el jogsértést. Nem akar mentelmi joga mögé bújni, és arra kéri az Országgyűlés mentelmi bizottságát, „adják őt ki”, hogy az ügyészség kivizsgálhassa az ügyet. Emlékeztetett, Gyimesi Zoltán a HVIM nevében még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak elleni tiltakozásul a Hajógyári-szigetre, amit a BRFK tudomásul vett. A Sziget szervezői viszont napok óta megakadályozzák, hogy tüntessenek a megállapodás szerinti helyszínen – közölte. (Ugyanakkor a HVIM a januári bejelentés után időpont-módosítást kért, amelyet a rendőrség már „sem elbírálni, sem tudomásul venni nem tudott” hatáskör híján, mivel a rendezvény ideje alatt a sziget magánterület – a szerk.)
A politikus állítja: míg a rendőrségre vitték, a nagy sebességgel haladó rabomobil vezetője többször indokolatlanul „satufékezett”, tudva, hogy megbilincselt kézzel nem tudja megtartani az egyensúlyát. Így több kisebb sérülése keletkezett. Egyik vármegyés társát komolyabb bántalmazás is érte. A történtek miatt jogi lépéseket tesznek.
A BRFK-szóvivő ugyanakkor közölte: a rendőrség intézkedése jogszerű, szakszerű és arányos volt, az ellen egyik előállított sem tett panaszt. Megemlítette: a rabomobil egyszer valóban fékezésre kényszerült, és emiatt Zagyva György Gyula tényleg elesett, de a kisebb hámsérüléseket a képviselő akkor még nem tette szóvá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.