Mindkét csatában hosszú átok tört meg

Munkatársunktól
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azáltal, hogy az angol–holland derbi a szigetországi zavargások miatt elmaradt, három helyett két rangadó emelkedett ki a szerda esti felkészülési mérkőzések gazdag kínálatából. Németország Stuttgartban fogadta Brazíliát, a 2006-os világbajnok olaszok pedig Bariban 2010-es utódjukat, a spanyolokat. Talán némileg váratlanul a Mercedes–Benz Arenában és a Stadio Comunale San Nicolában is hazai siker született.
Utóbbi helyszínen a világranglistát vezető, idén szerdáig százszázalékos mérlegű Spanyolország gyengén kezdett, bár Montolivo góljára Xabi Alonso még a szünet előtt válaszolni tudott. A 2. félidőben már a Xavit nélkülözött hispánok irányítottak, mégis a FIFA-rangsorban 8. itáliaiak szerezték meg a győztes gólt Aquilani megpattanó lövésével (2-1). Cesare Prandelli, a hazai szakvezető a helyi illetőségű Cassano, valamint a helyette beállt fenegyerek, Balotelli játékát is dicsérte (lehet, hogy nevelési célzatból…), általánosságban pedig így értékelt: „Koncentráltan, jól játszottunk, viszont amikor elfáradtunk, visszaestünk. Fel akarjuk építeni a saját játékunkat, ebben a spanyolok évekkel előttünk járnak, mégsem festettünk rosszul ellenük.” Nem bizony, hiszen 1994 után sikerült őket újra legyőzni.
A németeknek pedig 1993-at követően a brazilokat, méghozzá 3-2-re és tökéletesen megérdemelten. A világranglista 3. és 4. helyezettjének összecsapásán végig a hazaiak vezettek, Neymar szépítése csak a hosszabbításban esett. „Több idő kell, hogy összeálljunk” – próbált magyarázkodni a 19 éves, téltől már madridi csatár, de tény, hogy Mano Menezes szakvezetése alatt igencsak szürke a selecao. Nem úgy Joachim Löwwel a Nationalelf, amely egy újabb ifjú titánt termelt ki a góllal debütált dortmundi Mario Götze személyében. „Élveztem a siker minden pillanatát, amihez szerencsére én is hozzá tudtam járulni” – mondta a meccs hőse.
A magyar csapat legközelebbi Eb-selejtezős riválisa, Svédország Ibrahimovic nélkül is nyert Ukrajnában egy hajrágóllal 1-0-ra, Jürgen Klinsmann 1-1-es döntetlennel mutatkozott be az amerikai kispadon Mexikó ellen.
További érdekesebb eredmények: Portugália–Luxemburg 5-0, Ausztria–Szlovákia 1-2, San Marino–Románia 0-1, Törökország– Észtország 3-0, Skócia–Dánia 2-1, Franciaország–Chile 1-1, Lettország–Finnország 0-2, Norvégia– Csehország 3-0, Albánia–Montenegró 3-2, Oroszország–Szerbia 1-0, Ciprus–Moldova 3-2, Japán– Koreai Köztársaság 3-0.

Mutuék örökös eltiltása. Botrányosra sikeredett a Magyarországgal azonos vb-selejtezőcsoportban szereplő román válogatott San Marino elleni barátságos mérkőzése, ám elsősorban nem a kínkeservesen kiharcolt egygólos győzelem miatt. Victor Piturca szövetségi kapitány már a szerda esti serravallei meccs előtt bejelentette, hogy nem játszatja kerete két legjobb játékosát, Adrian Mutut és Gabriel Tamast, majd az összecsapás után közölte: mindkettejüket végleg kizárta a válogatottból. A drasztikus döntés oka, hogy az olasz Cesena, illetve az angol West Bromwich (Tamas itt Gera Zoltán és Fülöp Márton csapattársa) futballistája hétfőn este engedély nélkül elhagyta az edzőtábort; sajtóértesülések szerint a kimenő hosszas italozásba torkollt. A román válogatott élére – karrierje során harmadszor – júniusban kinevezett Piturca leszögezte, mindennél fontosabbnak tartja a fegyelmet, éppen ezért a két játékosra akkor sem tart igényt a jövőben, ha válságba kerül a nemzeti tizenegy. A kizártak notórius visszaesőnek számítanak: Tamas szintén kicsapongás miatt lemaradt válogatottja júliusi dél-amerikai turnéjáról, Mutut 2004-ben kokain-, tavaly pedig szibutramin-fogyasztás miatt hónapokra eltiltották, éjszakázásai miatt korábban is kizárták a válogatottból, jelenleg pedig perben áll egy albán pincérrel, akit egy olaszországi klubban megvert. A román gárdának egyébként szerdán azért kellett a világranglista utolsó helyén álló San Marinóval összecsapnia, mert Argentína lemondta a bukaresti National Aréna felavatására meghirdetett mérkőzést. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.