Mitől magyar a romániai tészta?

Az Auchan áruházlánc miskolci egységében a „hazai termék” feliratú polcon Romániában gyártott tésztát kínáltak a vásárlóknak. Ez már a második eset, amelyet lapunk tárt fel, s amelyet a fogyasztóvédelmi szakember a vásárlók megtévesztéseként értékelt. Az áruház-igazgató azonnali intézkedést ígért.

Munkatársunktól
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy iskolai évkezdési akciót beharangozó sajtótájékoztatóra korábban érkezvén néztünk körül az Auchan miskolci áruházában, amikor – az áruházlánc esetében már korábban is tapasztalt – szabálytalanságra figyeltünk fel. Hazai termék – díszelgett a felirat egy olyan polcon, ahol egy Virgin márkanevű gluténmentes tésztafélét kínáltak magyar felirattal, a csomagoláson azonban gyártási helyként Romániát jelölték meg. Hasonlóan megtévesztő termékmegjelölést már korábban is tapasztaltunk az áruházláncnál. Április elején az Auchan Pilisben cseh tejet árultak szintén hazai termékként. Akkor a cég sajtófőnöke, Gillemot Katalin azonnal intézkedett, hogy szüntessék meg az anomáliát, s arról tájékoztatta lapunkat, hogy felhívják árufeltöltő kollégáik figyelmét a hasonló esetek elkerülésére. Most sem történt másként: amint jeleztük a hibát, a sajtófőnök ígéretet tett a félrevezető tájékoztatás megszüntetésére.
A rendszerváltás után kiárusított magyar kereskedelmi piacon a tőkeszegény hazai beszállítókat amúgy is előnytelen feltételek elfogadására kényszerítik a piac jelentős részét kezükben tartó áruházláncok, s az ilyen esetek tovább rontják a kisebb magyar cégek érvényesülési esélyeit – mondta el lapunknak egy nagyáruházi beszállító vállalkozás vezetője. Ezért is fontos, hogy minden hasonló esetre fény derüljön. Különösen a kormányváltást követően lett nagy divatja a magyar áruk forgalmazásának az országos kereskedelmi láncoknál, és sajnos nem ritkák a hasonló esetek.
A Miskolcon tapasztaltakkal kapcsolatosan megkérdeztük Fülöp Zsuzsannát, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjét, aki kérdésünkre hangsúlyozta – bár konkrétumokat csak egy bejelentést követő részletes vizsgálat után tudnának mondani –, a hallottak alapján az áruház elmarasztalható lenne a fogyasztók megtévesztéséért. Az esetleges büntetésre vonatkozó kérdésünkre a szóvivő kifejtette, annak mértéke 15 ezer és kétmilliárd forint közötti összeg lehet, s nagyságát az összes tényező, az esetleges ismétlődés, illetve a cég nettó árbevételének figyelembevételével szabják ki.
Néhány korábbi szabálytalanság utóéletéről is megkérdeztük a sajtófőnököt. Gillemot Katalin elmondta, a május elején a Figyelő című lap hírére, amely szerint laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyították, hogy az egészségügyi határérték fölött van néhány pékárujuk toxintartalma, néhány nappal később ők is laboratóriumi vizsgálatot kértek. E szerint nem éri el a határértéket a beszállító lisztjének toxintartalma. Hasonló vizsgálati eredményt produkált az áruházlánc az IPM magazinnal folyó vitájában. A lap 2009 decemberében és 2010 márciusában az Auchan saját márkás ásványvizét két akkreditált laboratóriumban bevizsgáltatta, s a mérések hitelességét három független igazságügyi élelmiszer-biztonsági szakértővel igazoltatta. Az eredmények szerint kétszeresen meghaladta az egészségügyi határértéket a Germán Zrt. által palackozott ásványvíz arzéntartalma. Ezzel szemben az Auchan által 2010 augusztusában végeztetett laboratóriumi vizsgálat nem mutatott ki arzénszennyezést a vízben. Az áruházlánc helyreigazítási kérelmét azóta másodfokon is elutasította a bíróság, mondván: „az IPM által leírtak a szabad véleménynyilvánítás körébe tartoznak”.
Egy korábbi, a hazai dinnyeszezon kezdetén született cikkünkben azt tapasztaltuk, hogy az Auchan csömöri áruházában magyar, míg az onnan nem messze lévő dunakeszi egységben olasz görögdinynyét árultak. A helyszínen lévő szakértőnk szerint egy ilyen nagyáruházban központi a beszerzés és az áruterítés, ezért nehezen képzelhető el, hogy az egyik áruházban magyar, míg onnan alig húsz kilométerre ugyanolyan kinézetű olasz dinnyét áruljanak. A sajtófőnök magyarázata szerint az egyik áruházban még egy nagyobb kifutó készlet maradékát árulták, míg a másikban már a friss hazai terméket kínálták a vásárlóknak.

Engedményes iskolakezdés. Az Auchan miskolci áruházában osztályonként összekészített füzetcsomaggal, olcsó ruházattal várják az iskolakezdésre készülő diákokat. Boda Mózes áruház-igazgató tájékoztatása szerint az árrés egy részéről a miskolci áruház lemond, hogy kínálatuk lehessen a legolcsóbb a piacon. Az engedmény mértékére és az áruba bocsátott készlet nagyságára vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.