Moszkva visszavág

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a nagy múltú fővárosi csapatok, a CSZKA, a Dinamo, a Szpartak és a Lokomotiv, Oroszországban legutóbb 2006-ban került Moszkvába a bajnoki cím, amivel 11 éves széria zárult le. A CSZKA megkoronázása után a következő évben a Zenit lett az aranyérmes, majd kétszer a Rubin Kazany, és most megint a szentpéterváriak a címvédők. Ám a moszkvaiaknak immár nem csupán velük gyűlik meg a bajuk. Amikor Szulejman Kerimov még csak a veterán Roberto Carlost csábította Mahacskalába, ezt egy milliárdos múló szeszélyeként is értékelhettük, de most már napnál világosabb, hogy többről van szó. Dzsudzsák Balázs után a Chelsea-ből megérkezett az orosz válogatottban alapember Jurij Zsirkov, és ha minden igaz, napokon belül Samuel Eto’o is az Anzsi játékosa lesz. Bár az Inter klasszisának fogalma sem volt arról, melyik országban van Mahacskala, amikor onnan megkeresték, az évi 17-18 millió eurós fizetésért bevallottan ez nem is érdekli.
Zsirkov sem tagadta egy interjúban, fontos számára a pénz, és hiába tette hozzá: de nem a legfontosabb. Szerdai moszkvai fogadtatása az Oroszország–Szerbia (1-0) barátságos találkozón a rémálmaiban tér majd vissza. Túl azon, hogy minden labdaérintésénél kifütyülték, egy transzparensen „eltemették” és elégették a mezét, több ezren skandálták, hogy „Zsirkov, salava”, ami a prostituált kevésbé szalonképes kifejezése orosz nyelven. Mindazonáltal a szervezett demonstráció vélhetően nem csak a személye ellen szólt. (No persze Dzsudzsák is kapott itthon hideget-meleget.) Az észak-kaukázusi csapatokat – így a dagesztáni Anzsi mellett a csecsenföldi Tyerek Groznijt, valamint a kabard-balkárföldi Szpartak Nalcsikot is –, sőt általában a kaukázusiakat Moszkvában már jó ideje ellenszenv övezi, ami tavaly év végén etnikai villongásokba is torkollott. A kiváltó ok egy 28 éves Szpartak-fanatikus, Jegor Szviridov halála volt, akit utcai összetűzésben egy kaukázusi illető lőtt le. A szélsőségesek befolyása alá került fővárosi ultracsoportok összefogtak, ezúttal nem számítottak a klubszínek, és a Kreml tőszomszédságában ötezren kiáltottak bosszúért, összecsapva a biztonsági alakulatokkal.
A Premjer-liga 20. fordulójának tegnapi Szpartak Moszkva– Anzsi Mahacskala rangadójára kétezer rendőrt vezényeltek ki a Luzsnyiki-stadionba, oda, ahol szerdán még csak Zsirkov ellen tüntettek. A „közellenség” a középpálya bal oldalán kapott helyet, ahol sok vizet nem zavart, így viszont Dzsudzsáknak a jobb oldalon kellett játszania. Honfitársunk a 88. percig pályán volt, két jó lövéssel vétette magát észre, igyekezett, de nem mondhatjuk, hogy felülről túlzottan kilógott volna a most igencsak vérszegény csapatából. A Szpartak Moszkva 3-0-ra lefocizta az Anzsit, amely a tabellán visszaesett a 6. helyre. Hosszú még az út a BL-ig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.