Napi sajtószemle

MN
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvidék Ma
A Nyitrai Kerületi Hivatal levélben szólította fel Gubík Lászlót, mondjon le szlovák állampolgárságáról. Gubík László – aki július 19-én tette le a magyar állampolgársági esküt – erre nem hajlandó. A kerületi hivatal azt várja tőle, hogy adja le személyazonossági igazolványát és útlevelét. Noha a törvény úgy fogalmaz, az állampolgárság más ország állampolgárságának felvételével egy időben szűnik meg. Az alkotmány szerint viszont senki sem fosztható meg ettől akarata ellenére.


Die Presse
Aktív nosztalgia a magyar kormány részéről a magyar útlevél megadása a határon túli magyaroknak – mondta Mircea Geoana, a román szenátus elnöke a konzervatív osztrák napilapnak. A kettős állampolgárság biztosítása Romániában nem okozott felzúdulást; ennek feltehetően az volt az oka, hogy Románia 2009-ben hasonló döntést hozott Moldovával szemben – mondta.
– De vannak fenntartások, mindenekelőtt a magyarországi szavazati jog biztosítását illetően – tette hozzá.


Krónika
Európai Egyesült Államokká kell alakulnia az EU-nak, mivel Európa csak az állami szuverenitás masszív leépítése révén maradhat gazdasági és katonai hatalom – idézi az erdélyi magyar napilap Traian Basescut. A román államfő arra figyelmeztetett, fennáll a veszélye, hogy Európa „csak történelemkönyv marad, amely a legkifinomultabb és legjelentősebb kultúrákba nyújt betekintést”.


Danny Ayalon
Hungary helyett Hungry szerepel az izraeli külügyminiszter-helyettes honlapján annak a cikknek a címében, amely Daniel Ajalon budapesti útjáról számol be. A feltehetőleg gépelési hiba folytán elírt országnév ilyen formában éhest jelent angolul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.