Négy halottat találtak Csepelen

Befejezte a több napig tartó helyszínelést tegnap a rendőrség a főváros csepeli városrészének egyik elhagyatott, erdős részén. A nyomozók négy ember földi maradványait találták meg egy gödörben. Az ügyben teljes hírzárlatot rendelt el a hatóság, azonban megdőlni látszanak azon teóriák, hogy uzsorások végeztek adósaikkal. A feltételezett macedón elkövető és két roma társa valószínűleg egyszerű, jóhiszemű embereket csalt ki a tanyára, ahol a náluk lévő értékekért végeztek velük. Ha az igazságügyi szakértő alátámasztja, a csepeli sorozatgyilkosság lehet az első Magyarországon, amikor élve temették el az áldozatokat.

Csibra Tibor
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy áldozatot hantoltak ki a rendőrség szakemberei a csepeli gyilkosságok helyszínén. A több napon át tartó hatósági szemle tegnap ért véget, s a munkagépek betemették azt a több méter mély gödröt, amelyben a nyomozók rábukkantak az áldozatokra. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés miatt folytat vizsgálatot, de a hatóság nem közöl részleteket a történtekről. Úgy tudjuk, a hírzárlat a jövő hét közepéig tart majd. Az eddigi adatok szerint az áldozatokat egy negyven év körüli, külföldi férfi ölte meg a XXI. kerület egyik elhagyatott, erdős részén. A bűncselekményekben segédkezett egy cigány pár is, információink szerint ők magyar állampolgárok. A budapesti szerb konzulátus tegnap arról tájékoztatta lapunkat, hogy az említett férfi nem szerb, hanem macedón származású, sajtóhírek szerint ezt kihallgatásán el is ismerte a nyomozóknak. A feltételezett gyilkos korábban kommandós volt, és valószínűleg harcolt a délszláv háborúban a kilencvenes években. Nem tudni, hogy a gyilkosságokra fény derült volna-e valaha, ha az ötödik kiszemelt áldozat nem marad életben, és nem értesíti a hatóságokat a vele történtekről.
Az erdélyi származású, hazánkban élő fiatalember korábban összebarátkozott a macedón férfival, aki többször kért tőle kölcsön kisebb összegeket, amelyeket általában törlesztett is. A gyilkos tudta, hogy barátja, M. M. mikor kap fizetést a munkahelyén, s elhívta őt ismerőseihez, a roma párhoz, akik egy romos viskóban laktak Csepel elhagyatott részén, egy erdős területen, hogy elvegyék értékeit. A fiatalember úgy véli, azért nem végeztek vele azonnal, miután kirabolták, mert – bár elárulta a társaságnak a bankkártyája PIN kódját – a többiek úgy gondolhatták, hogy blöffölt, s ha nem stimmel a szám, később még visszatérhetnek kiszedni belőle a valódi azonosítót.
A múlt szerdán vele történteket jelentette a rendőrségen. Úgy tudjuk, a bizarr beszámolóban először még a nyomozók is kételkedtek, majd hétfőn munkagépek segítségével ásni kezdtek a csepeli helyszínen, ahol aztán sorra kerültek elő a több méter mély gödörből a korábbi áldozatok. Sajtóhírek szerint őket szintén élve temették el, de ezt az NNI egyelőre nem erősítette meg. A hatóság igazságügyi orvosszakértőt rendelt ki haláluk körülményeinek tisztázására, úgy tudjuk, az elsődleges vélemények elkészítése is napokat-heteket vehet igénybe. A pontos kép felállítását az is nehezítheti, hogy a korábbi négy áldozat már hónapok óta lehetett a gödörben, s testük már oszlásnak indult. A rendőrség nem árul el részleteket az elhunytak személyazonosságáról, illetve, hogy mikor tűntek el, s hozzátartozóik keresték-e őket. A hírzárlat miatt nem tudni azt sem, hogy a macedónt és a roma párt ugyanazzal gyanúsítják-e. A rendőrség egyelőre még a terheltek számáról sem nyilatkozott. Életellenes bűncselekmények esetén szinte minden esetben kezdeményezik a hatóságok az érintettek előzetes letartóztatását, de az NNI erről sem közölt részleteket. M. M. beszámolója szerint a nyomozók az ő bejelentése után fogták el a macedón férfit, rendőrségi forrásunk szerint a gyanúsított ugyanakkor már egy másik ügye miatt őrizetben volt, és meg is mutatta, hogy ásták el a korábbi áldozatokat.
Ha a macedónt és a romákat már a hét elején elfogták, akkor minden bizonnyal előzetes letartóztatásban lehetnek már, mivel az őrizet legfeljebb hetvenkét óráig tarthat a jogszabályok szerint. A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a tettest-tetteseket elmeorvosi vizsgálatnak is alávetik majd.
Az ügyben a hírzárlat miatt számos találgatás is megjelent a sajtóban, köztük olyan hírek is felröppentek, hogy a macedón férfi uzsorás volt, és bármekkora öszszeget képes volt felhajtani ügyfelei számára, áldozatai pedig a nem törlesztő adósok közül kerültek ki. Az uzsorásszál egyre halványulni látszik, a rengeteg pénzről szóló történeteknek ellentmondanak a roma pár szerénynek is alig mondható életkörülményei a csepeli viskóban, és a szerencsésen megmenekült M. M. sem élt nagy lábon: a csoport néhány ezer forintot vett el tőle, és a bankszámláján lévő fizetése is csak hatvanezer forint volt. Egyre bizonyosabb, hogy a támadók inkább csak jóhiszemű embereket környékeztek meg, akiket kicsaltak a tanyára, majd ott végeztek velük a náluk lévő szerény összegekért. Ezzel megdőlni látszanak a teóriák a szervezett délszláv uzsoráshálózat szerepéről az ügyben, sokkal valószínűbb, hogy olyan elkövetőket fogtak el a rendőrök, akik néhány száz-ezer forintért a gyilkosságoktól sem riadnak vissza.
Az elhagyatott csepeli tanya környékén nincsenek szomszédok, akik ismerhették volna a roma pár, és a náluk gyakran megfordult macedón férfi életét és viselt dolgait. A viskó melletti csalitosban lévő gödröt, az áldozatok vesztőhelyét tegnap betemették a munkagépek, a környéken csend honol. A rendőrség az öszszetettnek nevezett ügyben a jövő hétre ígért részleteket. A hazai kriminológia története számos sorozatgyilkost említ, de – ha az igazságügyi szakértői vizsgálatok alátámasztják – a csepeli ügy lehet az első, amelynek áldozatait élve temették el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.