Nem a ciántechnológiára

Munkatársunktól
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapta a román kormány a magyar fél álláspontját a verespataki cianidos bányaberuházással kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy Magyarország egyértelműen elutasítja annak megvalósulását. Ezzel szemben Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter azt hangsúlyozza, hogy Magyarország nem fogalmazott meg „technikai vagy más jellegű kifogást”. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar parlamentnek van egy döntése Verespatakról. Borbély ezért úgy véli, hogy Magyarország politikai álláspontot fogalmazott meg, amire a román fél majd megadja a választ. A magyar Országgyűlés ugyanakkor szakmai anyagok és civil szervezetek javaslatai alapján döntött. Néhány hónapon belül egyébként a román kormány tárcaközi szakértői bizottsága kielemzi a verespataki aranybányát tervező kanadai–román Rosia Montana Gold Corporation által beterjesztett környezeti hatástanulmányt – jelentette be a napokban Borbély László.
A politikus az MTI-nek elmondta: ő maga nem változtatott álláspontján, az Európai Unió legjobb szabványait érvényesíti a beruházás esetében. Emlékeztetett arra, hogy korábban járt Svédországban, ahol megvizsgált egy aranybányát. Kifejtette: ott, amikor a zagytározóba kerül a ciántechnológia végterméke, már mérni sem lehet a ciánkoncentrációt. Hangsúlyozta, hogy ugyanennek a feltételnek a teljesülését kérte az RMGC-től is, vagyis azt, hogy szorítsák a mérési határszint alá a cián mennyiségét a zagytározóban. Kiemelte azonban, hogy még hónapokig eltarthat a hatástanulmány elemzése.
Mint ismert, az RMGC Verespatakon 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológia alkalmazásával, amit Magyarország mellett számos román civil szervezet, a Román Tudományos Akadémia és az ortodox egyház is ellenez. A beruházónak a környezetvédelmi engedélyt kell megszereznie a bánya megnyitása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.