Nem esik a fogyasztás

Hajdú Péter
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer eredményeként a dolgozók zsebében maradt 400 milliárd forint és a magán-nyugdíjpénztári reálhozam- kifizetések 260 milliárd forintja mentette meg a fogyasztási piacot az összeomlástól – áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) sajtóközleményében. A számítások szerint a fenti összegek együttesen a háztartások fogyasztásra szánt éves pénzeszközeinek 4-5 százalékát teszik ki. Segítette a kereskedelmi szektor túlélését a nyárra mérséklődő infláció, a foglalkoztatás második negyedévben tapasztalt 0,8 százalékos gyarapodása, az első öt hónap 3,4 százalékos bruttó keresetnövekedése, valamint az első fél év kétszázalékos gazdasági bővülése is.
Az elemzés szerint fontos lenne a gazdaság kétszázalékos növekedési ütemét egész évben tartani, mert az erősödő svájcifrank-árfolyam miatt hónapról hónapra emelkedő havi törlesztőrészletek olyan sok családot érintenek, hogy annak visszahúzó hatása a kereskedelmi forgalomban is érezhető. A 3,7 millió háztartásból több százezer idegeskedhet a fizetendő részletek nagysága miatt, hiszen csak lakáshitelből 355 000 volt a múlt év végén, s akkor még nem beszéltünk a devizaalapú szabad felhasználású és járműhitelekről.
Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint a jövőre vonatkozó megalapozott becslést csak a devizában eladósodottak pontos számának ismeretében lehetne tenni. Információi szerint a Magyar Nemzeti Bank hamarosan nyilvánosságra hozza, hogy hány család adósodott el szabad felhasználású devizahitellel, s ez egy újabb támpontot jelenthet majd ennek megbecslésében. Az azonban mindenképpen biztató, hogy éppen a lassuló nemzetközi és hazai gazdasági növekedésének idején kap ösztönzést a fogyasztó: augusztusban kifizetik a magán-nyugdíjpénztári reálhozamokat, szeptembertől pedig igénybe vehető az árfolyamgát intézménye. Vagyis éppen akkor növekszik meg a fogyasztásra költhető pénz az emberek zsebében, amikor egyéb tényezők az ellenkező irányba hatnak. Összességében jó esély van arra, hogy az előző évhez képest nem csökken a fogyasztás, de lesznek lemaradó területek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.