Nem kétéves nyeretlenek

Vasárnapig semmi rendkívüli nem történt a labdarúgó NB I 6. fordulójában. A Debrecen és a Győr idegenben is megőrizte százszázalékos mérlegét – ezt a Pápa és a Paks bánta –, az újonc Pécs elveszítette veretlenségét, mert 4-1-re legyalulta a címvédő Videoton. Az eddig várakozáson felül teljesítő Honvéd Kecskeméten botlott, a Siófok és a mesterhármast elért Melczer a Kaposvár életét keserítette, a ZTE és a Vasas pedig egymásét. A tegnap délután azonban tipikus modern magyaros focikülönlegességeket hozott.

Ballai Attila
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képtelennek ható állítás, mégis igaz: az Újpest megduplázta pontjai számát az NB I 6. fordulójában. Ráadásul nem is azzal, hogy az eddigi háromhoz újabb hármat tett hozzá, hanem egyről jutott a kettőre. Ez egy-két évtizede éppúgy elképzelhetetlen lett volna, mint az, hogy a Megyeri úton a diósgyőri szurkolótábor is döntetlenre hozza a hangpárbajt a hazaiakkal, hát még az, hogy az 1-1-et követően egy újságíró azt kérdezze a vendégek edzőjétől, inkább öröm vagy csalódás az eredmény, mire ő hoszszasan habozzon a válaszadás előtt. Manapság azonban nincs ebben már semmi meglepő: Kabát szerencsés góllal szerzett vezetést a liláknak, Seydi pedig olyan szituációban egalizált, amilyet már csak archív felvételeken látni. Mármint ennyire álló, statikus védelmet.
A Ferencváros is hasonló előzékenységgel fogadta a Haladást, így az a labdával egyszerű „téri csellel” beforduló Vujovics löketével már az 5. percben előnybe került. A távozott Prukner László helyére a kispadra ültetett Nagy Tamás és a kapuba először beállított Végh Zoltán tehát nem hozta meg az azonnali megváltást, sőt. Bár a Fradi Lisztes jóvoltából egy szándékos – remek szabadrúgás –, Somalia révén pedig egy véletlen – lecsúszott beadás – kapufáig jutott, az eredmény az 56. percben nem 1-1-re, hanem 0-2-re változott. Kenesei visszagurított labdáját Halmosi vágta precízen a jobb alsóba. Az FTC-nek persze nem csupán a védői, hanem a csatárai is gyengélkednek, negyedik meccsükön egy véleményes tizenegyessel futotta tőlük végre egy gólra.
Az így is 2-1-re győztes, még emberhátrányát is elbíró és a 93. percben harmadik kapufáját is megúszó Haladás sokkal hosszabb sorozatot tört meg, hiszen legutóbb 1982 tavaszán nyert az Üllői úton; mégpedig 1-0-ra, és ahogy ezúttal Rózsa, akkor Hegedűs (ő volt, akit 1983 őszén megdobtak azzal a bizonyos metrófogantyúval) védte ki Pölöskeiék szemét. Egy Pölöskey tegnap is játszott a Fradiban, de a különbség nem csak egy jottányi, azaz inkább „ipszilonnyi”.
Nagy Tamás tehát vereséggel kezdte Üllői úti tréneri pályafutását, és a papírforma szerint vasárnap a Vasas ellen be is fejezi. Kérdés, ki következhet utána, mert hogy László Csaba nem, az már múlt pénteken ténnyé vált. A klub közleménye szerint „a tárgyalások lezárultak, mert a Ferencváros jelenleg nem kívánja László Csaba és stábja feltételeit elfogadni”.
Pedig valakinek sürgősen kisebb csodát kellene tennie. Feltételek nélkül, feltétlenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.