Nem szöknek az égbe a törlesztőrészletek

Szilágyi Richárd
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem emelkedhet jelentősen az árfolyamrögzítést igénybe vevő devizahitelesek törlesztőrészlete 2015 januárjától. Kovács Zoltán kormányszóvivő leszögezte: az ekkor fizetendő összeg legfeljebb 15 százalékkal haladhatja meg a 180 forintos frank- vagy a 250 forintos euróárfolyam mellett kiszámolt törlesztőrészletet. Az erről szóló kormányrendelet várhatóan a napokban jelenik meg.
A helyzet tisztázására azért van szükség, mert az utóbbi napokban szárnyra kapott az a hír, hogy az árfolyamrögzítést igénybe vevő ügyfeleknek 2015-től az akkori devizaárfolyamon számolják majd ki a törlesztőrészletét, és a piacinál alacsonyabb szinten befagyasztott devizák miatt felhalmozódott tartozás fejében ezt még 15 százalékkal megemelik. Ez utóbbi megoldás egyébként könnyen azt eredményezhetné, hogy a devizahitelesek havi kiadásai a jelenleginél is nagyobbak lennének.
Csakhogy a hírek tévesnek bizonyultak: a kormányrendelet szerint ugyanis a 2015-től fizetendő összeget a 180 forintos frankárfolyamon kiszámított törlesztőrészlethez kell viszonyítani, azt legfeljebb 15 százalékkal haladhatja meg. Az így meghatározott törlesztőrészlet körülbelül 207 forintos frankárfolyam melletti költségnek felel majd meg. Azt azonban nem árt fejben tartaniuk az árfolyamrögzítést fontolgató ügyfeleknek, hogy a visszafogott törlesztőrészletek miatt a bankok a hitelek futamidejét fogják kitolni, mégpedig alaposan.

Pozsony bankkartellt gyanít. A szlovákiai versenyhivatal arra gyanakszik, hogy az országban működő bankok esetleg titokban egyeztetik a banki kezelési költségek tarifáinak nagyságát, továbbá a jelzáloghiteleket terhelő kamatok mértékét – adta hírül a SME szlovák napilap nyomán az Új Szó. A bankok esetleges kartellszerződését az év elején már Ivan Miklos pénzügyminiszter is felvetette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.