Nyitrai mást menesztene

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára tegnap kezdeményezte Vasváriné dr. Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár felmentését.

Bodacz Balázs
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az infokommunikációs államtitkár erre levélben tett javaslatot Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek. A helyettes államtitkár ügyében nem dönthet a tárcavezető, erre ő is csak indítványt tehet. A végső szót Orbán Viktor miniszterelnök mondja majd ki az ügyben. A lapunk birtokába eljutott, a felmentést kezdeményező levélben Nyitrai Zsolt hivatkozásként utal a kormánytisztviselők jogállásról szóló 2010. évi LVIII. törvény 51. §-ára.

*

Ez kimondja: „a miniszter bármikor javaslatot tehet a miniszterelnöknek a helyettes államtitkár felmentésére. (…) A felmentést nem kell megindokolni.”
Emlékezetes, a Magyar Hírlap szerdán cikkezett arról, hogy eltávolíthatják pozíciójából Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős helyettes államtitkárt. Lapunk viszont kormány közeli forrásokból úgy értesült, hogy mindez kacsa, Nyitrai Zsolt pozíciója stabil, ezért szó sincs arról, hogy megváljanak tőle.
Azokról a vélekedésekről is értesültünk, amelyek szerint bizonyos üzleti körök állhatnak a híresztelés mögött; olyanok, amelyeket rendkívül kényelmetlenül érintene a Nyitrai Zsolt által elképzelt, a magánszféra szerepét visszaszorító nemzeti infokommunikációs stratégia. Az államtitkár ugyanis azt szeretné, hogy a közigazgatási szervek informatikai összekapcsolását lehetővé tévő kormányzati gerinc- vagy alaphálózat működtetése állami kézbe kerüljön, ami nemzetbiztonsági, de pénzügyi megfontolások alapján is indokolt. Ez jelenleg nincs így, a Magyar Telekom üzemelteti (és nagyrészt tulajdonolja) a rendszert. A telekommunikációs vállalat szerződése egyébként az év végén lejár, érdekük tehát meghosszabbítása.
Vasváriné Menyhárt Éva korábban éppen annak a multinacionális cég leányvállalatának, a Magyar Telekomnak (illetve jogelődjének) volt az egyik vezetője, amely jelentős érdeksérelmet szenvedne el a Nyitrai-féle koncepció megvalósulása esetén. A menedzser 2000-ben lett az ország vezető telekommunikációs cégének szabályozási és árpolitikai igazgatója. Hét évvel később már a cég nagykereskedelmi területének vezetését is ellátta. A Bajnai-kormány idején, 2009-ben nyerte el a szaktárca alá rendelt Nemzeti Hírközlési Hatóság főigazgatói posztját.
A távirati iroda Vasváriné lehetséges menesztéséről érdeklődött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál. A tárca kommunikációs főosztálya azt közölte: a minisztérium „sajtóértesüléseket nem kommentál. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető miniszter jogkörébe tartozik a tárcánál dolgozó helyettes államtitkárok kinevezésének és felmentésének kezdeményezése. A miniszter augusztus 20-ig szabadságát tölti.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.