Oktattak a lesajnált portugálok

Ch. Gáll András
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként múlt pénteken, tegnap is megtelt a Tiszaligeti Sportcsarnok. A fanatikus szolnoki drukkerek kedvét nem szegte a finnek elleni fiaskó s a tény, hogy két meccs után két vereséggel állt a magyar válogatott az Európa-bajnoki pótselejtezőben.
Ahogy elkezdődött a mérkőzés, az ember hitetlenkedve dörzsölte a szemét: „ezektől” kaptunk ki augusztus 9-én 71:-66-ra?! Kicsik, kopaszok, öregecskék voltak a portugálok, nem is néztek ki sportolónak, kizárólag triplákra építették támadásaikat – mégis elhúztak 11:3-ra, majd 16:8-ra. A negyed vége felé megrázta magát a magyar alakulat, 18:18-nál utol is érte ellenfelét, de a második menet elején padlóra került: 30:19-re megint elléptek a vendégek. Majd robogtak tovább. 22:39-nél az addig példásan szurkoló közönség először zendített rá a „K…a gyenge!” rigmusra – mi tagadás, az is volt a mieink produkciója. Füttykoncert és pfujolás közepette – 28:45-ös vendégvezetéssel – vonultak öltözőbe a csapatok.
A második félidő nem úgy kezdődött, hogy lesz keresnivalónk. 28:48-nál a szolnoki közönség gúnyosan skandálta a máskor a hazai vezetésnél elővett „Húsz, húsz!” szövegű versikét. A harmadik negyed vége felé homokszem került a portugál gépezetbe, fáradni látszottak a látogatók, halvány reményként mínusz tízről, 45:55-tel kezdődött az utolsó ment.
Ennél közelebb azonban nem sikerült jutni. A portugálok újra elkezdték szórni a triplákat, ami ellen nem volt ellenszerünk, villanásokkal pedig nem lehet meccset nyerni. A lesajnált vendégek végeredményben 66:57-re nyertek, és a csoport hátralévő két meccsétől – benne a vasárnapi finn–magyartól – függetlenül a finnekkel együtt készülhetnek az Eb-re.
Mi pedig a következő selejtezősorozatra. Az elmúlt hetekben álmodoztunk, az álomból rémálom lett. Egyelőre az sem vigasz, hogy nem új ez az érzés. Az pedig szinte megmagyarázhatatlan, hogy az egész pótselejtező-sorozatban csütörtök este, a portugálok ellen nyújtotta leggyengébb játékát a magyar válogatott.
„Elmondhatatlanul csalódott vagyok, fogalmam sincs, hol rontottuk el. Ha tudnám, akkor tettem volna róla, s akkor győzünk. Mindenben felülmúltak bennünket a portugálok…” – mondta a tegnap szintén alulteljesítő Hanga Ádám, a spanyol élvonalbeli Manresa hátvéd-bedobója, aki azért egy burkolt kritikát is megfogalmazott a szakvezetés felé: „Ki voltam rekesztve a játékból, nem azt játszottuk, amit a klubban, nem kaptam labdákat…”
Ehhez csak annyit tehetünk hozzá: amikor nála volt a labda, sokszor abban sem volt köszönet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.