Operák, Liszt-pillanatok

Míg Budapest szívében nagyban zajlik az év legsűrűbb könnyűzenei dzsemborija, addig az ország más régióiban inkább csendesülős komolyzenei koncertekkel vágnak neki a hétvégének. Az észak-magyarországi régióban ma kezdődik a huszadik Zempléni fesztivál Kaposváron.

Makrai Sonja
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs ad otthont a ma kezdődő huszadik Zempléni fesztivál törzsprogramjainak. A nyitókoncertet ma este tartják a sárospataki Rákóczi-vár kertjében. Az est szólistája Miklósa Erika lesz. A Hollerung Gábor által vezetett Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretével felhangzik Erkel Ferenc ünnepi nyitánya, részlet a Hunyadi László operájából, Violetta áriája Verdi Traviatájából és Dvorák IX. szimfóniája.
Az elvonásokkal sújtott fesztivál mellé állt Rost Andrea operaénekes is: a művésznő jövő csütörtökön a Berlinben bemutatott, Pannon dalok című műsorával lép fel a tokaji zsinagógában. Az augusztus 20-ig tartó eseménysorozat a körülményekhez képest nagy figyelmet fordít az idei Liszt-évfordulóra. Fülei Balázs, a Junior Príma-díjas zongoraművész a kozmopolita és a hazafi Liszt Ferenc alakját idézi meg keddi szólóestjén. Liszt a miénk címmel Megyesi Schwartz Lúcia ad koncertet Oberfrank Pál színművésszel és Simon Izabella zongoraművésszel közösen. Liszt Ferenc és a szláv zene kapcsolódási pontjait kutatja: hazánk egyik legdíszesebb bizánci liturgikus terében, a sátoraljaújhelyi görög katolikus templomban Liszt művei mellett Bartók-, Boksay-, Csajkovszkij-, Csesznokov-, Glinka-, Lyudkevics-, Mokranjac-, Rahmanyinov- és Wagner-kompozíciók is elhangzanak. A fesztiválon fellép még a Purcell kórus, az Orfeo zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet, Bognár Szilvia és Kónya István lantművész, a Szélkiáltó együttes és a Botos Bros gitárduó. Az idei, karcsúbb programsorozatba mégis sikerült „beszorítani” néhány külföldi művészt is: koncertezik többek között a német Soestenuto Trió és Jörg Hegemann zongorista is.
A klasszikus koncertek mellett nagy hangsúlyt kap a jazz. Louis Armstorngot idézi meg a Benkó Dixieland Band. Az augusztus 20-i zárókoncerten a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett színpadra lép a Liszt-díjjal frissen kitüntetett Baráti Kristóf, és felcsendül Wolf Péter II. Magyar rapszódia átirata is.

Operaklasszisok. A Balaton északi partjának csücskében, Keszthelyen első alkalommal rendezték meg a Keszthely-klassz fesztivált és mesterkurzust. Bár a rendezvény épp a végéhez közeledik, de két lényegi program még pont hátra van. Ma este a Balaton Színházban Eric Herrero brazil tenor és Helen Gallo zongoraművész ad közös koncertet.
Sass Sylvia operaénekes Thierry Pillon francia rendező-színművésszel és Harazdy Miklós zongoraművésszel közösen egy hete a Fő téri plébániatemplomban tartanak mesterkurzust nemzetközi növendékeknek. Holnap este nyolckor a workshopon részt vevők közös produkciója zárja a fesztivált.

Barokk zene Nyírbátorban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei régióban most közeledik záróhétvégéjéhez a 45. nyírbátori zenei napok. A program azért ígéretes: ma este nyolctól a Báthory-várkastélyban az Erkel Ferenc Rézfúvós Kvintett reneszánsz és barokk szerzők műveiből ad koncertet. Holnap a Várostörténeti sétányon tartják meg a II. nemzetközi fúvószenekari találkozót, este kilenctől a Parno Graszt koncertezik a várkastélyban. Jövő héten, az államalapítás ünnepének előestéjén a Minorita udvaron ad „Szegény derék magyar nép…” címmel közös műsort a Debreceni Kodály Kórus és a Debreceni Csokonai Színház énekkara.
Jövő szombaton pedig a református templomban Liszt Ferenc Koronázási miséje hangzik majd fel délután öttől a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar előadásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.