Orosz terrorveszély

Hírösszefoglaló
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vett négy embert, akik merényletet terveztek a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Szapszan nagy sebességű vonat ellen, amely igen népszerű politikusok és üzletemberek körében – írta tegnap az orosz Kommerszant napilap. Az észak-kaukázusi fegyveres bandák tagjai közül kikerült szervezőket még július 18-án vették őrizetbe. Az idő tájt az MTI is közzétette, hogy Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója jelentést tett Dmitrij Medvegyev elnöknek egy, a közlekedési infrastruktúra ellen tervezett, meghiúsított merényletről, de részletek akkor nem kerültek nyilvánosságra.
A Kommerszant mostani információi szerint a feltételezett fő szervező egy Iszlam Hamuzsev nevű, 22 éves férfi, aki Kabard-Balkárföldön született, majd csatlakozott a dagesztáni fegyveresekhez, akiknél kiképzésben részesült. Hamuzsev egy moszkvai mecsetben ismerkedett meg két csecsen fiatalemberrel, akik vállalták, hogy segítenek a terrorakcióban. Az egyik csupán jelen volt a csoport találkozóin, a másik – név szerint Murad Edilbijev – elkezdte vásárolni a pokolgép építéséhez szükséges anyagokat és eszközöket. Június végén a csoport elindult megfelelő helyet keresni a robbantáshoz, és ezt Moszkvától 20 kilométerre találta meg. Hamuzsev azonban július elején bejelentette, hogy sürgősen el kell utaznia, és a merényletet Edilbijevre bízta. Úgy tudni, már vádat emeltek ellenük, és védőik a lap szerint vádalkut javasoltak nekik. A negyedik férfi kiléte egyelőre nem ismeretes. A Moszkva– Szentpétervár vasútvonalon már két ízben is elkövettek merényletet: 2009 novemberében a Nyevszkij Expressz alatt robbant fel egy pokolgép, 28 ember halálát okozva, és csaknem száz embert sebesítve meg. Azt a merényletet Doku Umarov, a Moszkva által egyik leginkább keresett iszlamista lázadóvezér vállalta magára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.