Orosz–ukránborúlátás csúcs után

Székely Gergely
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes kudarcként értékeli az ukrán és orosz sajtó egyaránt a két ország államfőinek csütörtöki, Szocsiban tartott találkozóját, amelyen Dmitrij Medvegyev és Viktor Janukovics egyetlenegy kérdésben sem tudott egyezségre jutni. A nyilvánvaló kudarc pedig azt jelenti – szögezi le elemző cikkében a moszkvai Kommerszant című gazdasági napilap –, hogy véget ért az a stabilitási időszak Oroszország és Ukrajna között, amely Viktor Janukovics államfő hatalomra jutásával kezdődött. Ma már ugyanis Moszkvában és Kijevben is egyre nyíltabban a kapcsolatok elhidegüléséről, egy esetleges újabb gázháború bekövetkezéséről beszélnek.
Több lap, köztük a Moszkovszkije Novosztyi is arra célzott, hogy az álláspontok egyelőre messze vannak egymástól. Kijev ugyanis szinte csak a gázárak csökkentését, míg Moszkva mindezért cserébe az ukrán tranzitvezetékek fölötti ellenőrzés megszerzését és Ukrajnának a vámunióhoz való csatlakozását forszírozza, miközben oda sem figyelnek a másik érvelésére. Jól szemléltette ezt az államfőknek a tárgyalást megelőzően adott sajtónyilatkozata is, amelyben Janukovics a 2009 januárjában megkötött gázszerződés bírósági úton történő megtámadására utalt, feltéve, ha a kérdésben nem sikerül megtalálni a kompromisszumot. Vendéglátója ugyanakkor a két ország között felgyülemlett problémák sokaságáról tett említést, arra célozva, hogy Kijev egyelőre Moszkva egyetlenegy, köztük például a Naftogaz és a Gazprom egyesítésére vonatkozó ajánlatát sem fogadta el.
Az egyetlen kivételt a pesszimista véleményeket megfogalmazó kórusban az ukrán hatalomhoz közel álló kijevi Szevodnya című napilap jelenti, amely az ukrán államfő szóvivőjét, Darka Csepakot idézte. Arra viszont, hogy történt-e konkrét megállapodás például a gázkérdésben, csak annyit válaszolt, hogy erről az államfő semmit nem mondott, amiből a Glavred.info hírportál némi iróniával azt a következtetést vonta le, hogy az államfők csupán abban egyeztek meg, hogy megegyeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.