Összmagyar fórum az autonómiáról

A határon túli magyar szervezetek képviselői egyetértettek tegnap a Tusványoson abban, hogy az autonómiáért folytatott küzdelmet elsősorban otthon, maguknak kell megvívni a többségi hatalommal szemben. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartják, hogy a magyar kormány támogassa erőfeszítéseiket.

2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elsőként üdvözölte a kormány határon túli magyarságért tett erőfeszítéseit, és hogy támogatja az autonómia ügyét. Elmondta azonban, hogy csak úgy lehet előrelépni, ha meg tudjuk értetni a többséggel, hogy az autonómia nem destabilizálja az országot, amiben élünk, hanem a mi kezünkbe helyezi a döntés felelősségét az identitásunk megőrzéséhez fontos kérdések ügyében.
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke beszédében azt emelte ki, hogy egy vegyes párt nem megoldás. Berényi József megjegyezte, hogy a szlovák politika nélkül helyben nem alakítható ki semmilyenfajta autonómia. – Ez azonban nem a partnerség elve, hanem valamiféle árukapcsolás alapján működhet – tette hozzá.
Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségének (KMKSZ) elnöke előadásában sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy helyben a magyarság egy része különböző támogatásokért hajlandó leszavazni „valamelyik ukrán maffiaformáció politikai szárnyára”, hogy aztán az később sokszorosan megkopassza érte.
Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt hangsúlyozta, hogy az autonómia nem cél, hanem eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az erdélyi magyar emberek megmaradjanak szülőföldjükön biztonságban, szabadon, magyarként. Szerinte az autonómiát lépésről lépésre lehet elérni, keresve a megegyezés lehetőségét. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke pedig arról beszélt, hogy az erdélyi magyarságnak először otthon kell egyezségre jutni a fontos kérdésekben, mert az autonómiaharc csak úgy lehet sikeres.
– Sem a magyar kormány, sem a brüsszeli képviselet, sem az USA, sem Kína nem tud rajtunk segíteni akkor, ha a házi feladatunkat itthon nem végezzük el – szögezte le.
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára záró előadóként elmondta, hogy az autonómiával kapcsolatban már nem kérdés, hogy kell, mint ahogy az sem, hogy milyen autonómiaformákat tartunk kívánatosnak a Kárpát-medencében. Németh Zsolt erdély szerepét pedig kulcskérdésnek tartja az egész Kárpát-medencei autonómiapolitika szempontjából, hozzátéve, hogy ha ott e tekintetben sikerül áttörést elérni, akkor az óriási lökést adna a többi határon túli magyar közösség számára. Végül Németh Zsolt leszögezte, hogy előbb-utóbb autonómia lesz.
Délután előadást tartottak „Az önkéntesség éve – jól értjük?” címmel, amelyen részt vett Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.