Pozsony: amerikai kivárás

Balogh Roland
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a szlovák kormányon belül is vita van még a kérdéses törvényjavaslatról, túl korai lenne bármilyen álláspontot megfogalmaznunk – reagált tegnap lapunk megkeresésére az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetségének sajtóosztálya. Arra voltunk kíváncsiak, mi az amerikai külképviselet véleménye a jelenlegi szlovák kormánykoalíció egyik alakulata, a liberális Szabadság és Szolidaritás párt irányította szociális, munka- és családügyi minisztérium törvénytervezetéről, amelyben többek között azt javasolják: a „szélsőségesen szegény családok” esetében az anya állami támogatással, ingyen juthasson hormonális fogamzásgátlóhoz, illetve az egészségbiztosítók megfizetnék a sterilizáció költségeit, amennyiben a család ezt kérné. Mint érdeklődésünkre elmondták, munkafázisban jár még a törvényjavaslat, így a kérdésről és magáról a törvényről azért is túl korai véleményt mondani, mert azt sem lehet tudni, pontosan hogyan is néz majd ki a jogszabály végleges szövege. A nagykövetség sajtóosztálya azt is elmondta, nagy figyelemmel kísérik a szlovákiai cigányság helyzetének alakulását, folyamatosan elemzéseket készítenek az emberi jogok érvényesüléséről, ezen belül többek között kitérnek a romákra is. Továbbá különféle helyi programokat indítanak, amelyekkel szintén a szlovákiai romáknak próbálnak segíteni.
A szlovák civil szervezetek az elmúlt időszakban élesen bírálták a javaslatot. Szerintük mivel az érintettek túlnyomórészt romák, a törvény egyértelműen a roma populáció ellen irányul, ezért úgy vélik, a program rasszistának és diszkriminatívnak tűnik. A felvidéki Bumm.sk hírportál által is idézett Élet Fóruma elnevezésű civil szervezet szerint nem a sok gyerek a szociálisan rossz helyzet okozója, így az államnak inkább a születési arány növelése érdekében kellene intézkedéseket tennie, mivel az katasztrofálisan alacsony, 1,4 gyermek/nő. A szaktárca közben többek között azzal védekezik, a törvény semmire sem kötelez senkit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.