Prukner ment, László jöhet?

Az Újpest és a Vasas után a harmadik emblematikus fővárosi futballklub is edzőt vált: lemondott Prukner László, a Ferencváros szakmai igazgatója. Az öt bajnoki fordulóban szerzett két pontocskát tekintve ez önmagában nem is lenne meglepetés, csakhogy Prukner tavaly a Fradi roppant zilált időszakában kormányozta dobogóra a csapatot, és a Honvédtól elszenvedett vasárnapi vereség után is úgy érezte, úrrá tud lenni a helyzeten.

Ballai Attila
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosabban hétfőig érezte így, ekkor felajánlotta a lemondását Kubatov Gábornak, az egyesület elnökének és Orosz Pálnak, az FTC Zrt. vezérigazgatójának, akik azt el is fogadták. Mi változott vasárnap estétől hétfőig, milyen külső impulzus érte? – kérdeztük tegnap Prukner Lászlót, mire ő kissé talányosan azt felelte: „A négyszemközti beszélgetés alapján döntöttem így. Nem azért, hogy megfutamodjak, egyáltalán, soha életemben nem futamodtam meg semmilyen feladat elől.”
Szó se róla, tréner még nem állt úgy munkába az Üllői úton, hogy bemutatkozó sajtótájékoztatóján mondjon le tisztéről az őt szerződtető vezérigazgató. Tavaly nyáron aztán ez is megtörtént, és Berki Krisztián „öröksége” végigkísértette a szezont. A Prukner vezette Fradi azonban messze a várakozáson felül teljesítve így is bronzérmet nyert, kijutott a kontinentális kupaporondra, ahol az Európa-ligában zsinórban három meccsen győzött, majd kaposvári döntetlennel rajtolt az NB I-ben. Ezt követően viszont minden rosszra fordult: a norvég Aalesund jutott tovább az El-ben, itthon négy bajnoki meccsen csupán egy árva pont termett, ráadásul fegyelmi okokból kiadták az útját két légiósnak, Liban Abdinak és Andrezinhónak.
Tegnap aztán Prukner László is távozott, az FTC hivatalos közleménye szerint azért, mert „hosszú gondolkodás után úgy döntött, hogy ha ezzel segíti a Ferencvárost, akkor a saját érdekeit nem helyezi a klub érdekei elé”. Kubatov Gábor hozzátette, a Ferencváros rengeteget köszönhet Prukner Lászlónak, aki az elmúlt egy évben kimagasló munkát végzett, a leköszönt szakmai igazgató pedig tegnapi beszélgetésünkkor ekképp összegzett: „Tiszta lelkiismerettel és emelt fővel lépek ki a Ferencváros székházából. Nagyon szép egy évet töltöttem itt, több lettem, mint edző és ember. Úgy gondolom, a körülmények ismeretében nem kell szégyenkeznem az elvégzett munka miatt.”
Prukner bő egy évvel ezelőtti székfoglalójában úgy fogalmazott, a szurkolóknak nem az aktuális edzőt és csapatot, hanem a klubot kell szeretniük – megszívlelendő üzenet, különösen most, amikor a kétpontos Ferencváros vasárnap a Haladást fogadja az Üllői úton.
A kispadon minden valószínűség szerint Nagy Tamás másodedzővel, a hosszabb távú utódlás azonban még bizonytalan. Tegnap már megkezdődtek a tárgyalások László Csabával – ő az előző évtized közepén dolgozott a Ferencvárosnál, majd ugandai szövetségi kapitányi kalandját követően 2009-ben bajnoki bronzérmet nyert a Hearts gárdájával, amiért az év edzőjévé választották Skóciában –, aki ragaszkodna saját stábjához, és értesüléseink szerint az álláspontok egyelőre más tekintetben is igen távoliak egymástól.
Annyira azért talán nem, amekkora a csapat pillanatnyi távolsága a dobogótól, ahová egy éve Prukner Lászlóval eljutott. Ha László Csaba (vagy más) e kiindulási alapról hasonló bravúrra lenne képes, Magyarországon is rászolgálhatna az év edzője büszke címre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.