Rekordot döntöttek

Nagy Áron
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb héttel kerültek közelebb a Dunán evező Hasulyó család férfitagjai, hogy elérjék céljukat, a folyam torkolatát, s ezzel világrekordot állítsanak fel. A korábban betegséggel és rossz idővel is küzdő magyar evezőknek huszonöt napjuk maradt az előttük álló szakasz teljesítésére. Az esőből az elmúlt napokban is kijutott nekik. Internetes naplójuk tanúsága szerint előfordult, hogy egész nap szakadó esőben, melegítőben, esőkabátban és téli sapkában eveztek, de a csapadéknak volt pozitív hatása is, mivel végre megindult a Duna. A sodrás erősödése a lefelé haladó paddlingosoknak pedig jótétemény; annak köszönhetően akár hatvan kilométer megtételére képesek egyetlen nap alatt. Ennek ellenére a Hasulyó fiúknak nem sikerült szívükbe zárniuk a csapadékos időjárást. „Még mindig esik az eső… Lehet, hogy Angliában vagyunk” – írnak erről honlapjukon, a Dunaracing.com-on.
A nem mindennapi vállalkozás alatt új ismeretségek is létrejönnek. A naplóban ez áll: „megismerkedtünk egy Európa-bajnok kenussal, akit Hans Fraitnak hívnak, és teljesen odáig volt a túránktól. Rögtön segítő kezet nyújtott, és beajánlott minket egy nagyon szép vízparti kempingbe.” Ekkor már közel jártak az osztrák határhoz; Passaut augusztus 9-én érték el, s néhány nappal később megállapították: az osztrák Duna-part szebb és jobban kiépített a németekénél. Linzet elhagyva ismét nagy érdeklődés kísérte a magyarok útját. Hétvégén pedig elérték a melki duzzasztó gátat, ahol, mint írják, „megtörtént a Duna történetének első paddlingos zsilipelése”. Nem sokkal ezután pedig megdöntötték rekordjukat: olyan jó volt a sodrás, hogy egy kilométert 3 perc 48 másodperc alatt sikerült megtenniük.
Emlékezetes, hogy a magyar család augusztus elején kezdte meg rekordkísérletét Németországból. A lapunknak még elindulásuk előtt nyilatkozó családfő, Hasulyó Tibor elmondta: az ötlet 2007-ben fogalmazódott meg bennük, azóta készültek a nagy utazásra. Céljuk azonban nem csak az, hogy beírják nevüket a sporttörténelembe: vállalkozásukat figyelemfelhívásnak is szánták. A fiatalokat arra buzdítanák, hogy a tunya életmód helyett céltudatos munkával valósítsák meg terveiket. A szülőket pedig arra, hogy szervezzenek minél több közös programot gyermekeikkel, sportoljanak együtt velük, mert ez megerősíti a családot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.