Rendőrnyomozók a vegyi üzemben

Több hiányosságot is pótolnia kellett volna a szerdán leégett veszprémi üzem tulajdonosainak. A gyárban a vámnyomozók nemrég különböző dokumentumokat, ipari anyagokat zároltak, amelyek megsemmisültek a tűzben.

Csibra Tibor
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezték szerdán éjjel a tűzoltást Veszprémben, a Videoton Ipari Park egyik polisztirolt gyártó üzemében. A környezetbe nem került a határértéket meghaladó vegyianyag-koncentráció, illetve ártalmas anyag. A tűzvizsgálat még napokig-hetekig eltarthat, azt a tűzoltóság a rendőrséggel együtt folytatja. Az anyagi kár jelentős, de annak mértékét egyelőre nem tudták felbecsülni a szakértők – közölte lapunkkal Bazsa Roland, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.
A holland–magyar vegyesvállalat tulajdonában álló üzem területén a kiemelt, ötös fokozatú riasztással kiérkező tűzoltók nem találtak olyan berendezéseket, amelyekből elegendő és megfelelő nyomású oltóvízhez juthattak volna, ezért több kilométerről kellett odaszállítaniuk azt, holott a tűzi vízhálózat telepítése és rendszeres karbantartása kötelező a hasonló létesítmények üzemeltetőinek. Lapunk úgy értesült, hogy a cégnek egy hatósági előírás alapján épp tegnap kellett volna beszereltetnie a tűz- és füstvédelmi berendezéseket a leégett üzem területén. A gyárban a napokban átfogó ellenőrzést tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei, és ott dokumentumokat, illetve különböző anyagokat zároltak. Érdekes módon ezek mindegyike megsemmisült a szerdai tűzben. Információink szerint nem véletlen, hogy a rendőrség is kiemelt ügyként kezeli a történteket, több nyomozó folyamatosan a helyszínen vizsgálja a szerencsétlenség körülményeit.
A mentéskor a tűzoltóság kutató-felderítő csoportja azonnal megkezdte a méréseket, hogy kerültek-e szennyező anyagok a környezetbe. Munkájukat segítette, hogy az ellenőrzésben részt vett a székesfehérvári központú Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség csúcstechnológiás mozgó laborja is – tájékoztatta lapunkat Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára, aki a helyszínen kísérte figyelemmel a mentési munkákat. A politikus elmondta, a mérések szerint a polisztirol égéséből keletkező anyagok kerültek a levegőbe, ezek azonban nem jelentenek veszélyt a környezetre, a mérések nem mutattak ki aromás vegyületeket, amelyek károsak lehetnének az egészségre. Az államtitkár szerint megfontolandó lenne egy szakértőkből álló zöldkommandó felállítása, amely figyelné a veszprémihez hasonló, kisebb vegyi üzemek működését, az ott használt anyagokat, s az ellenőrzéseken kívül információival segíthetné a tűzoltók munkáját is a hasonló szerencsétlenségeknél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.