Rippl-Rónai előtt tiszteleg Kaposvár

A közönség előtt eddig ismeretlen, különösen nagy értékű Rippl-Rónai József-festmények is láthatók azon az emlékkiállításon, amely Kaposvár új kulturális központjában, az Agorában várja a művészetkedvelőket az év végéig.

2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A százötven éve született festőóriás előtt egy százhúsz képből álló válogatással tiszteleg a szülőváros. Horváth János Milán művészettörténész a kaposvári Rippl-Rónai József-gyűjtemény, a Magyar Nemzeti Galéria és magángyűjtők anyagából válogatta ki a festő négy alkotói korszakára legjellemzőbb képeket. A tárlat a festő két kaposvári korszakának bemutatására helyezi a hangsúlyt.
A Munkácsy Mihály segédjeként Párizsban tanuló, majd a mestere stílusától elforduló, és Budapestre, később Kaposvárra visszatérő alkotó munkássága a somogyi megyeszékhely legmagasabb pontján épült, művészeti zarándokhellyé váló Róma-hegyi villában teljesedett ki: ez is magyarázatot ad arra, hogy a válogatás miért helyez nagy hangsúlyt az úgynevezett kukoricás korszakbeli festményekre. Az évforduló alkalmából a festő Róma- hegyi otthonának udvarát is újjá- varázsolja a város. A százötven éve született Rippl-Rónai József tiszteletére rendezett kiállításra betérők eligazodását a szöveges tablók mellett egy 250 oldalas, reprezentatív katalógus is segíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.