Rohác rács mögött marad

Szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás megnehezítése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt két hónappal meghoszszabbította Jozef Rohác előzetes letartóztatását a bíróság. A szlovák férfit Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda.

MN-összeállítás
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További két hónappal meghosszabbította Jozef Rohác előzetes letartóztatását az előre kitervelten elkövetett emberölés miatt indított büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság – jelentette a távirati iroda. A Fővárosi Bíróság pénteken a honlapján azt írta: Jozef R. előzetes letartóztatását szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás megnehezítése, valamint a bűnismétlés veszélyére való tekintettel hosszabbították meg. A pénteki döntés értelmében a kényszerintézkedés az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítésekor esedékes határozatáig, legfeljebb október 20-ig tart. A végzés nem jogerős – áll a közleményben.
A szlovák férfi ellen az Fővárosi Bíróság február 10-én nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki. Rohácot a szlovák hatóságok február 18-án otthonában, a felvidéki Léván vették őrizetbe, majd Magyarország kérelmének elbírálása után a szlovák legfelsőbb bíróság elrendelte a kiadatását. Április elején Dusan Danovy, Rohác szlovák ügyvédje Pozsonyban megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok Fenyő János egykori médiavállalkozó 1998. februári budapesti meggyilkolásával összefüggésben adták ki. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) április 18-án azt közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előző nap kísérte Magyarországra „Jozef R. szlovák állampolgárt”. Rohácot április 20-án helyezték előzetes letartóztatásba.
Az NNI februárban indított nyomozást Josef Rohác ellen előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt, Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása ügyében. A magyar hatóságok az áprilisi előzetes letartóztatásról kiadott közleményekkel erősítették meg először, hogy a szlovák állampolgárt a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben adták ki Magyarországnak. Korábban megírtuk, hogy a magyar rendőrség vizsgálata szerint a Fenyő-gyilkosság helyszínén, a tettes által hátrahagyott ruhában talált DNS és Rohác genetikai mintája megegyezik, ráadásul a merénylethez használt gépfegyveren is az ő ujjlenyomatát azonosították.
Emlékezetes, Rohácot tíz év bujkálás után fogták el Prágában 2008 őszén, amikor – a hivatalos verzió szerint – ittasan, a forgalommal szemben vezette kocsiját. Hazánk az 1997-es, a Seres Zoltán vállalkozó ellen elkövetett robbantásos merényletkísérlet miatt kereste a férfit. Végül nem sikerült bebizonyítani, hogy Rohác helyezte el a bombát Seres kocsiján, ezért a vádlottat ebben a vádpontban felmentette a Fővárosi Bíróság. Robbanóanyaggal visszaélés miatt két év börtönt kapott, de azt már leülte az előzetesben, ezért szabadon távozhatott. Az említett, a Fenyő-ügyben előkerült újabb bizonyítékot, a genetikai mintát az akkori letartóztatása alatt vették tőle a börtönben, ennek vizsgálata után adtak ki ellene ismét nemzetközi körözést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.