Röviden

MTI
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mennek a milliárdok Portugáliának
Megkapja Portugália a számára összeállított mentőcsomag következő, 11,5 milliárd eurós részletét, miután jól halad a májusban elfogadott szanálási program végrehajtása – jelentette be az országban vizsgálódó európai küldöttség. A jelentés szerint a portugál program sikerének záloga a gazdaság megnyitása a verseny előtt, valamint a kormány szerepének visszafogása a magánszektorban. Ugyanakkor elvárják, hogy az idei költségvetési hiány a GDP 5,9 százalékára csökkenjen. (MTI)

Új kárenyhítési törvény jön
Új agrár-kárenyhítési törvény készül, mert a régi a tapasztalataink szerint nem tölti be feladatát – jelentette ki Czerván György, az agrártárca agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Bonyhádon.
A XV. állattenyésztési és állategészségügyi tanácskozáson hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat várhatóan szeptemberben kerülhet a parlament elé. Az egyik legfontosabb változás, hogy szántóföld esetében tíz hektár felett az őstermelőknek is kötelező lesz csatlakozni a rendszerhez, az ültetvények esetében pedig egy hektárnál kisebb területet művelők is dönthetnek a csatlakozásról. (MTI)

Kína aggódik Európáért
Határozott lépéseket és az eddigieknél felelősségteljesebb magatartást vár el Kína az európai adósságválság kezelésében – jelentette ki Csen Deming kínai kereskedelmi miniszter pénteken a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége indonéziai konferenciáján. Érthető a távol-keleti ország vezetőinek aggodalma, hiszen a világ legnagyobb, 2300 milliárd eurós valutatartalékával rendelkezik, s az európai valuta gyengülésével hatalmas veszteséget szenvedne. (MTI)

Kormányjelentés az uniónak
Véglegesen törölte a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot, a bevételek növelése érdekében pedig emelte a jövedéki adó összegét és bevezette a népegészségügyi adót a kormány – derül ki a július 25-én elfogadott, majd az uniónak megküldött jelentésből. A 2009. július 7-én hazánk ellen indított túlzott deficit eljárás részeként kiadott ajánlásokra összeállított jelentés bemutatja az áprilisi konvergencia program óta eltelt időben a Széll Kálmán-terv megjelölt területein hozott döntéseket és az egyenlegjavító intézkedéseket. (MTI)

Bötönbe került a Nasdaq brókere
Három és fél év börtönbüntetésre ítélte pénteken az amerikai szövetségi bíróság a Nasdaq egy korábbi alkalmazottját bennfentes kereskedelem miatt. Donald Johnson 2006 és 2009 között a világ egyik legnagyobb tőzsdeüzemeltető vállalkozásának ügyvezető igazgatójaként a börzén jegyzett vállalatok vezetőit tájékoztatta arról, milyen hatásuk lehet az általuk közzétett híreknek. Az igazságügyi minisztérium szerint a férfi mintegy 755 ezer dollárt zsebelt be napelem-, gyógyszer- és állateledel-gyártó cégek részvényeinek árfolyam-ingadozásán. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.