Röviden

MN
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalom a líbiai civil áldozatokért
New York. Az ENSZ-főtitkárt nyugtalanítja, hogy növekszik a líbiai válság civil áldozatainak száma. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az üzenetnek címzettje-e a NATO is, a világszervezet egy szóvivője mindössze annyit válaszolt: Ban Ki Mun „minden résztvevőt” figyelmeztet. A nemzetközi katonai intervenció március 19-i kezdete óta a nyugati légi csapások civil áldozatainak száma becslések alapján elérheti a százas nagyságrendet (MN)

Norvég vizsgálat
Oslo. Különbizottságot nevezett ki a norvég kormány, hogy egy zárójelentés elkészítése után választ adhasson a július 22-i kettős mészárlással kapcsolatban a mi is történt, valamint a hogyan is történhetett kérdésekre – jelentette be tegnap Oslóban Jens Stoltenberg miniszterelnök. Anders Behring Breivik merénylő bombát robbantott az oslói kormányzati negyedben, majd Utoya szigetén agyonlőtte egy ifjúsági tábor többtucatnyi résztvevőjét. A két támadásban 77-en haltak meg. (MTI)

Hiperszonikus amerikai kudarc
Washington. Második repülése is kudarcba fulladt annak a hiperszonikus repülőgépnek, amellyel a Pentagon egy gyors, globális csapásmérő fegyverrendszert kíván kikísérletezni. A hangsebesség mintegy húszszorosának elérésére hivatott Falcon HTV–2 prototípust egy Minotaur IV rakétával bocsátották fel a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról, ám repülésének kilencedik percében megszakadt vele a kapcsolat. (Z. G.)

Bontás Bakuban
Baku. Figyelmeztetés nélkül leromboltak egy emberi jogi központot a hatóságok Azerbajdzsán fővárosában. A Béke és Demokrácia Intézetének (IPD), egy női krízisközpontnak, valamint egy taposóakna-ellenes szervezetnek otthont adó épületet csütörtökön sötétedés után kezdték el lebontani, a jelen lévő önkormányzati tisztségviselők állítása szerint gázszivárgás miatt. (MTI)

Cseh–lengyel mentegetőzés
Prága. Sem a cseh kormány, sem az ügyészség, sem a cseh bíróságok nem adtak át információkat Fehéroroszországnak – közölte tegnap a prágai igazságügyi minisztérium Alesz Beljatszki letartóztatott fehérorosz jogvédő ügyében. A lengyel legfőbb ügyészség ugyanakkor bejelentette, hogy belső vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, történt-e eljárási vagy személyi hiba, amikor az ügyészség a fehérorosz hatóságok kérésére adatokat szolgáltatott ki Alesz Beljatszki fehérorosz ellenzéki személyiség, emberi jogi aktivista lengyelországi bankszámlájáról. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.