Röviden

MTI
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent az adósság
Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 76,8 százalékra csökkent a második negyedév végére az első negyedév végi 81,9 százalékról – közölte a Magyar Nemzeti Bank tegnap. A csökkenés a magánnyugdíjpénztári vagyon állami kézbe kerülése miatt következett be, szintén ennek tulajdonítható az, hogy az államháztartás július végére a GDP 5,7 százalékának megfelelő többletet halmozott fel. (N. V. Zs.)

Többet keresnek a gazdálkodók
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 júniusában 35,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 46,7, az élő állatok és állati termékeké 15,0 százalékkal emelkedett. Idén az első fél évben a mezőgazdasági termelés költségei 15,5 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakában mértnél. (D. Z.)

Óriási olajlelőhely a norvég partoknál
Az elmúlt évtizedek legnagyobb olaj- és gázlelőhelyét fedezték fel az Északi-tenger és a Barents-tenger norvég felségvizein. A kutatási koncesszión osztozó norvég Statoil és svéd Lundin Oil már korábban bejelentette a két szénhidrogénmező felfedezését, de az csak most derült ki, hogy ezek öszszeköttetésben állnak. Az itt kitermelhető szénhidrogén értéke elérheti a 40 milliárd dollárt. Ezzel összemérhető olajleletet a múlt század nyolcvanas évei óta – vagyis közel 30 éve – nem fedeztek fel Norvégiában. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.