Silány a munkaügyi felügyelet

Munkatársunktól
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dacára a munkaügyi felügyelői létszám és a működési keretösszeg emelkedésének, gyengült az ellenőri jelenlét, a teljesítmény különösen a feketegazdaság visszaszorításában volt kritikus – állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentése. Az ÁSZ weboldalán közzétett anyag szerint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) által feltárt esetek száma a 2007-es 72700-ról 2010-re 30 ezerre esett. Az OMMF engedélyezett létszáma 2006-os 762-ről 1055-re nőtt négy év alatt, míg az éves kiadás 2006-os 5,1 milliárd forinttal szemben 2009-ben elérte a 7,7 milliárd forintot. A létszám és a költségvetés növelését a feketegazdaság elleni tevékenység és a munka-egészségügyi ellenőrzési feladatok átvétele okozta. – A teljesítmény folyamatos csökkenése arra is visszavezethető, hogy nem határozták meg az egy felügyelővel szembeni elvárásokat – közölte a számvevőszék, amely egyebek között azt javasolja az OMMF-nek, hogy dolgozza ki a hatósági ellenőrzés közép távú stratégiáját, eddig ugyanis az ellenőrzések ügyfelét és helyszínét rendszerint a felügyelő választotta ki, ami nagymértékben növelte a korrupciós veszélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.