Szabadságról hívták vissza a vétkes hajóst

Győr Ágnes
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadságát megszakítva, a főnökei utasítására állt munkába a tragédia napján Matt Devlin első tiszt, aki a tavalyi, két magyar fiatal életét követelő philadelphiai hajóbalesetben a bárkát továbbító rendezőhajót vezette. A halált okozó kötelességszegéssel vádolt férfi, aki a közelmúltban bűnösnek vallotta magát, a nemzetközi közlekedési hatóság által helyi idő szerint hétfőn megtartott kihallgatásán elmondta, azért nem tagadta meg a műszak elvállalását, mert attól tartott, elveszíti az állását – tudta meg lapunk Peter Ronaitól, a balesetben elhuny magyar fiatalok családjait képviselő ügyvédtől. Emlékezetes, tavaly július 7-én 35 utassal – köztük egy mosonmagyaróvári iskola 13 diákjával – a fedélzetén elindult a Delaware folyón egy kétéltű sétahajó. Tíz perccel később a kapitány füstöt látott az utastérben, ezért leállította a motort, és vészjelzéseket adott le. Ezeket nem vette észre egy közeledő, 76 méteres bárkát toló rendezőhajó. A járművek ütköztek, és a bárka maga alá gyűrte a turistákat szállító hajót. A balesetben életét vesztette két magyar fiatal, az egymás mellett ülő 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs.
A közlekedési hatóság által lefolytatott egyéves vizsgálat megállapította, bár többen is mulasztottak, jelentős szerepe volt a tragédiában, hogy a 35 éves Devlin családi vészhelyzet miatt telefonált és a laptopját használta ahelyett, hogy a hajó útját figyelte volna. Az első tiszt, aki óvadék ellenében szabadlábon védekezik, novemberben tudja meg az ítéletet büntetőperében.
Ismert, az elhunyt diákok családjai a baleset után beperelték a turisztikai társaságot, a rendezőhajót működtető céget, valamint Philadelphia önkormányzatát. Ügyvédeik szeptemberben kapnak lehetőséget arra, hogy kihallgassák az érintett feleket. Peter Ronai elmondta, körülbelül ötven embert fognak kérdőre vonni a baleset körülményeit illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.