Székházat kap a köztelevízió

Munkatársunktól
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nettó 22 milliárd forint – enynyibe kerül az adófizetőknek a Magyar Televízió Kunigunda útján álló székházának megvásárlása. Ezt Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója közölte. Az összeg diszkontárnak nevezhető, legalábbis ahhoz képest, hogy mennyit kellene kifizetni, ha az eredeti bérleti szerződés maradna fenn. Ekkor ugyanis a negyvenéves futamidő alatt 130 milliárdba kerülne az épület; és az ingatlan még akkor is az építtető tulajdonában maradna.
Szabó súlyos örökségnek nevezte a székházszerződést. Közölte, nyilvánosságra kívánják hozni a korábbi és a jelenlegi székházszerződések dokumentumait, ám ehhez előbb nemzetbiztonsági vizsgálat szükséges. Hozzátette: jelenleg is lehetőség van arra, hogy – kérésre – a dokumentumokba bárki betekintsen. (Ehhez [email protected] e-mail címen kell időpontot kérni.) A kommunikációs igazgató elmondta, az MTVA-nak másfél éve van arra, hogy megvásárolja az ingatlant. Az adásvétel banki hitelből történhet meg; az alap rövidesen közbeszerzési pályázaton választja ki a finanszírozó pénzintézetet. Hozzátette: a jelenlegi tulajdonossal nemrég kötött új szerződés a bővítést is lehetővé teszi.
Az új székház bérleti szerződése ügyében nyomozás folyik, azt kiderítendő, ki és miért kötött olyan bérleti kontraktust, ami lényegesen hátrányosabb az adásvételi megállapodásnál. A Szabadság téri régi székházat még a Medgyessy-kormány idején adta el az állam, a tévé azonban akkor bent maradt és bérleti díjat fizetett; nagyjából annyit, mint amennyiért elkelt az épület. Ezt az ügyletet is vizsgálják a nyomozók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.