Szerbiát lázítja Zuroff, a nácivadász

2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb hatóságoknak a legmagasabb szinten kell tiltakozniuk az ellen a szégyenteljes ítélet ellen, amely Magyarországon felmentette Képíró Sándort – nyilatkozta a szerb Press című lapnak Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Zuroff – aki egyik kierőszakolója volt annak, hogy háborús bűntett miatt perbe fogják a 98 éves volt csendőr századost – közölte: biztos abban, hogy Borisz Tadics szerb elnöknek a legmagasabb diplomáciai szinten kell reagálnia erre. A nácivadász szerint itt nem csupán Újvidékről és a zsidó közösségről van szó, hanem arról is, hogy szörnyű bűncselekményt hajtottak végre, ami nem maradhat büntetlenül.
Ismert, Tadics csütörtökön Zuroffhoz hasonlóan megdöbbentőnek nevezte az ítéletet. Kifogásolta, hogy a hallgatóság megtapsolta a bíróság döntését. Az elnök mintegy mellékesen megjegyezte: tudja, hogy voltak magyar áldozatok is, akiket bosszúból öltek meg. (Ismert: 1942 januárjában a magyar honvédség partizánellenes megtorló akcióiban 2578 szerb, 1068 zsidó, 64 roma, 31 ruszin, 21 magyar és 15 orosz nemzetiségű ember halt meg, ugyanakkor a szerbek 1944–45-ös megtorló akcióiban 30–45 ezer magyart mészároltak le, sokakat bestiális kegyetlenséggel, például kettéfűrészelve vagy karóba húzva. A magyar razziáért felelős katonai vezetőket a háború után kivégezték, a szerbek által elkövetett szisztematikus tömeggyilkosságokért viszont senkit sem vontak felelősségre.)
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleményében különleges jelentőségűnek nevezte a Képírót bizonyítottság hiányában felmentő ítéletet, amely ellen – bűncselekmény hiányában történő felmentésért – a vádlott és védője fellebbezett. A szervezet visszautasította a Süddeutsche Zeitungban és a New York Timesban megjelent valótlan állításokat, miszerint az NJSZ-t támogatta, illetve a Képíró-ügyet felkarolta volna a Jobbik. Kiemelték: a volt csendőr védelmét Zétényi Zsolt, a jogvédő szolgálat elnöke látja el, ahhoz semmilyen külső anyagi támogatást nem kapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.