Szlovák romastratégia

Munkatársunktól
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában gyerekeik iskolai teljesítménye alapján kapnának támogatásokat az arra rászoruló cigány családok. Az Iveta Radicová vezette jobbközép kormány szerdán fogadta el a roma népesség beilleszkedését célzó akcióterv 2011 és 2015 közötti időszakra vonatkozó részét. A Bumm.sk felvidéki magyar hírportál beszámolója szerint a tervet még 2005-ben indították el, ám az elmúlt években kevés valósult meg céljaiból. A program értelmében négy éven belül el kell érni, hogy a 3–6 éves cigány gyerekek legalább ötven százaléka már az iskolakezdés előtt megfelelően előképzett legyen. Mindez azt célozza, hogy növekedjék azok száma, akik végül befejezik az alap- és középiskolát. Folytatni kívánják a roma gyerekekkel foglalkozó pedagógusok szakképzését, valamint anyagilag is megfelelően akarják jutalmazni őket, figyelembe véve munkájuk nehézségeit.
A terv motiválná a roma gyerekeket a jobb iskolai eredmények elérésére, illetve az iskolalátogatásra. Ezt a szociális oktatási támogatások hatékonyabb rendszerével kívánják elérni. Étkezési hozzájárulást, tanszereket, középiskolai ösztöndíjakat és a 16–19 éves munkanélküliek számára iskolabefejezési támogatást adnának. A program a szociális segélyben részesülő felnőttkorúakra is gondol, például heti háromórás kötelező kurzusok bevezetésével, amelyek során a számolást, olvasást, írást oktatnák, illetve akár számítógépes ismereteket is.
A Rimaszombati járás főleg roma többségű településeinek polgármesterei a napokban egyeztettek, és a kormány azonnali segítségét kérték. A munkanélküliség a régióban már nemcsak a lakosság egy részét érinti, hanem Közép-Szlovákia egész déli részében nagyon komoly problémát okoz, elérheti a 35-40 százalékot is. Az infrastruktúra hiánya miatt a térséget elkerülik a befektetők. Sajtóhírek szerint több érintett önkormányzat szociális hátterű zavargásoktól tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.