Tartalékkeretből a betegeknek

Munkatársunktól
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

M ásfélmilliárd forint többletforrást, azaz több mint egymilliárd úgynevezett német pontot biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók részére a miniszteri tartalékkeret terhére – közölte tegnap az egészségügyért felelős államtitkárság. A most kiosztott összeg az erre a célra felhasználható keret 95 százaléka. A tárca döntése értelmében 255 járóbeteg-szakellátó intézmény jut egyszeri többletfinanszírozáshoz, amelyet betegellátási feladataik elvégzésére fordíthatnak. A szolgáltatók közül három – a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kazincbarcikai Kórháza, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház, valamint a miskolci MISEK Nonprofit Kft. – a tüdőszűrések számának növekedése miatt kap több mint 8 millió forintot utólagos kifizetéssel. A Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza a 2010 októberében elindult és 2011-ben folyamatosan növekvő betegforgalommal működött járóbeteg-szakellátására fordíthat további 2,2 millió forintot.
A keret felosztásánál elsődleges szempontként a teljesítményvolumen-korlátot tartósan meghaladó túlteljesítést, valamint a megyei szinten tapasztalható, lakosságszámhoz viszonyított teljesítményvolumen-korlát különbségeket vették figyelembe. A többlet 75 százalékán osztoznak ennek alapján az intézmények.
A további 25 százaléknyi keretet a képalkotó diagnosztika – CT, MR – területén megnövekedett várólisták kiegyensúlyozására, csökkentésére, valamint a tavaly végzett beruházások miatti teljesítménykiesések kompenzálásaként kapják a szolgáltatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.