Telegdiék a baleset helyszínén emlékeztek

Nagy Áron
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékhelyeket alakított ki az autópályán életüket vesztettek hozzátartozóinak az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., s ezzel egyidejűleg eltávolította az utak mellett felállított kereszteket, virágokat és koszorúkat – közölte lapunkkal a vállalat kommunikációs vezetője. Béni Gyöngyi elmondta, hogy a döntést tavaly ősszel hozták meg, mivel a kegyeleti tárgyakat balesetveszélyesnek ítélték. – Megértjük, hogy akik elveszítettek valakit, emlékezni akarnak, de ezzel nem kockáztathatják mások biztonságát – fogalmazott. Elmondta, a feladat nem volt egyszerű, az illegálisan kialakított emlékhelyeket ugyanis tapintatosan akarták felszámolni. – Kis táblákat helyeztünk el ezért a kérdéses helyeken, amelyeken jeleztük, hogy a tulajdonosnak el kell vinnie, amit a családi tragédia miatt otthagyott. Akik nem akarták, vagy valamiért nem tudták elszállítani a kegytárgyakat, azokét idővel az ÁAK alkalmazottai gyűjtötték be, mindig a legközelebbi autópálya-mérnökségre. Erről is hátrahagytunk egy tájékoztató lapot, így később az érintettek felvehették a dolgaikat – magyarázta Béni Gyöngyi. A vállalat minden általa üzemeltetett sztrádán kialakított egy-egy kegyeleti helyet, ahol kopjafát állítottak, és egy emléktáblát is elhelyeztek. Ezeken a helyeken engedélykérelem nélkül is emlékezhetnek, akik elveszítették barátjukat, hozzátartozójukat. Az ÁAK Zrt. munkatársai kihúzták a földből az M1-es autópályán egy éve, szolgálatteljesítés közben, motorbalesetben elhunyt rendőr főtörzsőrmester hozzátartozói által felállított keresztet is, majd elküldték Telegdi Zsolt édesanyjának. Azért nem a telephelyre vitték, mert a cég munkatársai ismerték az asszonyt – fűzte hozzá Béni Gyöngyi.
Az ÁAK korábban engedélyezte, majd e hét elején megtiltotta, hogy hozzátartozói a baleset helyszínén emlékezzenek Telegdi Zsoltra. A család ennek ellenére tegnap mégis felkereste a tragédia helyét az M1-es autópályán. Az érintettek csak egymás között beszélték meg, hogy reggel a 63-as kilométerkőhöz hajtanak kocsijukkal, s amikor megérkeztek, ott már körülbelül ötven rendőr tartózkodott – közölte lapunkkal Telegdiné, az elhunyt főtörzsőrmester édesanyja. A kivezényelt egyenruhások nem intézkedtek a család tagjaival szemben, akik három percet töltöttek a helyszínen, egy koszorút helyeztek el, és egy mécsest gyújtottak meg ott. Kocsijukat nem a leállósávban, hanem az azon kívül eső füves területen állították le, hogy ne akadályozzák az autópálya forgalmát. Telegdiné elmondta, hogy a megemlékezés a temetőben folytatódott, és hozzátartozóival ott is láttak rendőröket.
A testület ugyanakkor vonakodik megegyezni a hozzátartozókkal a kártérítés mértékéről, a hatóság nemrég néhány ezer forintos járadék folyósítására tett ajánlatot. Telegdiék ugyanakkor úgy gondolják, hogy havonta akkora összeg lenne méltányos, mintha Telegdi Zsolt élne, és továbbra is el tudná látni szeretteit – részletezte lapunknak Magyar György, a család jogi képviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.