Terménylopás megrendelésre

Kirúgták állásából azt a Sajónémetiben élő mezőőrt, aki a közelmúltban a TV2 Napló című műsorának „terménylopásos” riportjában szerepelt – adta hírül tegnap a Hvg.hu. A kereskedelmi csatorna szerint Terjék Zoltán megvezette őket, a mezőőr viszont állítja: a TV2 stábja kérte fel az embereket arra, hogy azok játsszák el a terménylopást, és most mégis őt kiáltották ki bűnbaknak.

2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk riportja nyomán a közelmúltban a TV2 stábja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajónémetiben járt, hogy terménytolvajokat leplezzen le. A kereskedelmi csatorna az akcióról készült anyagot a következő vasárnap le is adta. A látottak alapján a TV2 munkatársai jókor jártak jó helyen, a leadott műsor szerint ugyanis három kukoricatolvajt is elkaptak. Egy héttel később azonban Vujity Tvrtko, a csatorna műsorvezetője már arról számolt be, hogy megvezették őket. Elmondta, hogy a mezőőr „saját maga rendezte meg” a leadott jelenetet, és az embereket ő kérte fel, hogy játsszák el a kukorica eltulajdonítását. Barczai Gabriella riporter akkor azt közölte, hogy egy jól megszervezett színjáték áldozatai lettek, s ha tudták volna, hogy nem valós lopásról van szó, akkor csak illusztrációként mutatták volna be a jelenetet.
A Hvg.hu információi szerint a Napló adása után vizsgálat indult a három „kukoricatolvaj” ellen, akik egyébként a helyi vízmű alkalmazottai. Ők elmondásuk alapján éppen a forgatás helyszíne közelében dolgoztak, és nem a mezőőr kérte meg őket a terménylopás eljátszására, hanem a stáb. Terjék Zoltán mezőőr ezt megerősítette és elmondta: a stáb tagjainak újbóli megkeresésére vállalta magára a felelősséget, mivel a „bajban lévő” riporter megkérte a mezőőrt, mondja azt, hogy ő vezette meg őket.
Szalay Ádám, a TV2 Naplójának főszerkesztője a történtekről a Hvg.hu-nak azt mondta, hogy a riporter tiszta az ügyben; az anyagot készítő Barczai Gabriella pedig megdöbbenését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.
Lapunk megkeresésére a TV2 program PR-csoportvezetője és a csatorna szóvivője elmondta, hogy jogi lépéseket helyeznek kilátásba. – A körülmények megvizsgálása után teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy munkatársaink jóhiszeműen, törvényesen, a szakmai és etikai szabályok betartásával végezték munkájukat. A TV2 honlapján nyilvánosságra hoztunk két felvételt, amelyekben a mezőőr elismeri, hogy ő szervezte be az áltolvajokat. A stábtagok jogi lépéseket tesznek, rágalmazásért feljelentést tesznek azok ellen, akik azt állítják, hogy pénzt kínáltak a riportban való szereplésért – mondta Koltay Tamás, a TV2 szóvivője.
Munkatársaink a botrány kirobbanása után tegnap Sajónémetin érték utol az ügy érintettjeit. Kiderült, Terjék Zoltánnak és családjának a TV2-s riport óta nincs nyugta a településen, őt és feleségét a helyiek többször is megfenyegették. Nem tudnak úgy elmenni vásárolni a boltba, hogy valaki ne vágja a fejükhöz a történteket. – Azért fordultam ügyvédhez, mert lejárattak és megaláztak. Akármerre megyek a faluban, azt mondják, hogy itt van a médiasztár, a hazug mezőőr. Elvették a becsületem, amit vissza akarok szerezni. Be fogom bizonyítani, hogy nem az én ötletem volt a lopás eljátszása, és nem is én állapodtam meg a három fiatalemberrel, hanem a TV2. Mint ahogy a kereskedelmi televízió stábja tanította be a srácokat arra is, a bűncselekményt hogyan játszszák el. A bűnöm annyi, hogy öszszehoztam a feleket – jegyezte meg Terjék, hozzátéve, ügyvédje jelenleg tanulmányozza az ügy részleteit, és utána döntenek arról, hogy milyen jogi lépéseket tegyenek.
Farkas Lajos tagja annak a csoportnak, amely „megdézsmálta” a kukoricást. Ő is azt mondta, a TV2 stábja kérte fel őket arra, hogy játsszák el a lopást, mert addig nem mehetnek haza, amíg nincs kész az anyag. – Megmondtuk a riporter hölgynek, hogy segítünk, de csak akkor, ha kitakarják az arcunkat, eltorzítják a hangunkat, és nem leszünk felismerhetők. Kértük azt is, írják ki, hogy illusztráció. Se ezt, se azt nem tették meg. Azóta rettegve járunk a faluban, mert a helyiek felismertek, és durván fenyegetnek minket – fakadt ki Farkas Lajos, aki cáfolta, hogy pénzért segítettek a stábnak. – Előzőleg nem volt szó pénzről, csak az akció után, ajándékba kaptunk háromezer forintot, hogy igyunk valamit a kocsmában – tette hozzá.
Megkerestük Széles Annamáriát, Sajónémeti polgármesterét, aki az események időpontjában kórházi kezelés alatt állt, így érdemben nem tudott nyilatkozni. – Azt azonban el tudom mondani, Terjék Zoltánnal mindig is kiváló munkakapcsolatban voltunk, jól együtt tudtunk működni a közbiztonság javítása érdekében. Személyében egy megbízható polgár- és mezőőrt ismertem meg, aki feladatát körültekintően látta el, s mindig a település érdekeit tartotta szem előtt – mondta a község vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.